Szegedi Arcok

„Borzasztó szerencsém volt, hogy itt Szegeden ért a baj…” exkluzív beszélgetés Détári Vilmossal (videó)

A Szent Vincent Rehabilitációs Központ idén januárban költözött új helyre, ahol közel háromszor akkora helyen tudják segíteni a Stroke-on, agyvérzésen átesett, Parkinson szindrómában szenvedő, vagy éppen Sclerosis Multiplex-szel élő embereket, mint korábban. Sőt komplex szolgáltatással segítenek mindenkin, akinek mozgásszervi, neurológiai panaszai vannak. Ennek apropóján meglátogattunk egy régi ismerőst, a központ alapítóját: Détári Vilmost, aki elmesélte, hogyan élte meg a 8 évvel ezelőtti Stroke-ot, honnan jött a Szent Vincent ötlete és még néhány jó tanáccsal is ellátott bennünket.

„Borzasztó szerencsém volt, hogy itt Szegeden ért a baj, mert itt olyan ellátásban részesültem, amilyen kevés van az országban sajnos, és szerencsém volt, hogy egy igen neves neurológus volt az ügyeletes orvos, aki rögtön tudta, mit kell csinálni, merre induljon…”, fogalmazott Vili a vele készült exkluzív interjúnkban, majd hozzá tette, hogy „az orvos 2 órát adott az életemnek akkor és ott”. ITT A TELJES VIDEÓ:

„A sportolói múlt tanított meg a küzdésre”

A beszélgetés során megtudtuk, hogy Vili gyakorlatilag az egész eseménysorozatra emlékszik. Eleinte nem igazán értette, mi történt vele, csak annyit fogott fel belőle, hogy nem mozog a jobb oldala és az intenzíven fekszik, ahol, ahogy ő fogalmazott: „néha bealudt”, de ez inkább kóma közeli állapotnak felelhetett meg. 8 nap után átkerült az intenzívről a rehabilitációs osztályra, ahol beindult benne a túlélési ösztön. Ezt az ösztönt elmondása szerint két dolog hívta elő: a sportolói múlt és az akkor 7 éves fia, akinek szüksége van egy apára.

Az én házam nem tornaterem”

A rehabilitáció során a legnagyobb törést az jelentette, amikor kiengedték a kórházból, és az addigra már mindennapi megszokott közeg – a nővérek, gyógytornászok sürgölődése – hirtelen eltűnt. A jól ápolt viszonyok miatt megtehette, hogy házhoz hívja a gyógytornászokat, azonban hamar rá kellett jönnie, hogy a háza nem tornaterem. Megpróbált több magán céget felkeresni, akik rehabilitációval foglalkoznak, de sehol sem kapta meg azt az ellátást, amihez a Szegedi Klinikán szokott. Az egyik ilyen központban feküdve jött a felismerés: „Ha bennem megvan a hiányérzet, akkor biztosan másokban is”. Ekkor fogalmazódott meg először a Szent Vincent Rehabilitációs Központ gondolata, ami egy 30 négyzetméteres szobából indulva mára Szeged egyik legmodernebb komplexumává nőtte ki magát. 

Magyarországon átlagosan 12 percenként kap valaki Stroke-t, ami éves szinten 40-45000 embert jelent, hazánkban azonban nagyon elmaradott a rehabilitációs rendszer, így kevesen kapják meg a szükséges kezeléseket.

Vigyázzunk magunkra és figyeljünk minden apró jelre!

Vili példáján keresztül láthatjuk, hogy az igazán szörnyű dolgokból is lehetnek csodák, azonban felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is, hiszen ő 30 éves sportolói múlttal rendelkezett és egészségesen élt, mégis megtörtént a baj.

A SZEGED365 FAMILY-nek szánt üzenetében kiemeli: 

„Figyeljünk minden apró kis jelre, próbáljunk meg stresszmentesen élni (bár ez szerinte egyáltalán nemkivitelezhető), és a legfontosabb, hogy tanuljuk meg értékelni azt, ami jó, hiszen egyik pillanatról a másikra elveszíthetünk mindent.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb