Közélet

Tovább csökkentik a napi olajkitermelést a nagyobb országok, Szegeden is drágulhatnak az üzemanyagárak

Döntöttek a nagyobb olajkitermelő országok: tovább csökkentik a napi olajkitermelésüket. Ez pedig nekünk is rossz hír, hiszen a döntés következtében drágulhatnak az üzemanyagárak – szúrta ki a Kecskemét365. A változás azonban még nem ezen a héten fog bekövetkezni, hiszen a gázolaj például szerdától olcsóbb lesz a szegedi kutakon.

Váratlan bejelentést tettek a nagyobb olajkitermelők, emiatt lényegesen meg is ugrott a kőolaj világpiaci ára –  a Brent típusú nyersolaj hordójának ára 84,9 dollár felett járt már a hétfő hajnali kereskedelemben – írja lap. Szaúd-Arábia és más OPEC+-országok pedig tegnap ismét bejelentették, hogy újabb, nagyjából 1,16 millió hordóval vágták vissza napi olajkitermelésüket.

EMIATT DRÁGULHAT ITTHON IS A BENZIN

Még tavaly októberben volt példa hasonló döntésre, akkor a nagy olajkitermelők napi 2 millió hordóval csökkentették a kitermelésüket. Ezt növelték a korábban említett 1,16 milliós vállalással, az élen Szaúd-Arábia félmillió hordójával. Mellettük Oroszország is újra megerősítette: 2023 végéig további félmillió hordóval vágja meg a kitermelését. Így eddig az OPEC+-országok 3,66 millió hordónál tartanak összesen, ez pedig érdemben drágíthatja a nyersanyag világpiaci árát. Az Index által korábban megkérdezett szakértők egyértelműen két tényezőt ismertettek, amelyek érdemben befolyásolják a magyar üzemanyagárakat: a forintárfolyam és a nyersolaj világpiaci ára. Így a mostani bejelentés feltehetően a magyar üzemanyagárakra drágító hatással lesz.

OLCSÓBB LESZ A GÁZOLAJ

Szerdán változik a gázolaj ára – ezt már a holtankoljak.hu írja. A nagykereskedelmi árak tekintetében bruttó 10 forintos árcsökkenést jelentettek be. A benzin ára a hét közepén nem változik. Szerdán az alábbi kiskerárakra számíthatunk a szegedi benzinkutakon:

  • 95-ös benzin átlagár hétfőn 614 forint/liter, várhatóan szerdán ez marad.
  • A gázolaj átlagár hétfőn 600 forint/liter, várhatóan 590 forintra változik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb