Mindenmás

Napi pakk: indul a 4 napos (rövid)hét, József Attila születésnapjára visszakapjuk a szegedi napsütést

Ha túlélted a sonka-tojás apokalipszist, remek hírünk van: a húsvéti hosszú hétvégét egy újabb 4 napos, rövid munkahét követi, már itt is a kedd (kihagyva, egyben megúszva a fránya hétfőt). Ma van a Szegedhez ezer szálon köthető József Attila születésnapja, kapunk egy pici napsütést és egy jópofa programot a Somogyi Könytártól.

Boldog névnapot Nektek,

  • Leó, 
  • Szaniszló,
  • Leona,
  • Klió!

JÓZSEF ATTILA SZÜLETÉSNAP, MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA

Ma van a magyar költészet napja, amit Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplünk. A jeles nap alkalmából az idén is megszervezi a Posztolj verset az utcára! elnevezésű programját a szegedi Somogyi-könyvtár:

a központi épület és fiókkönyvtárai előtt várják a versszerető posztolókat délelőtt 9-től este 6 óráig. 

A könyvtár biztosít versesköteteket, hogy megkönnyítsék a választást, valamint filctollat és lapokat a személyes posztoláshoz. A feladat ezt követően csupán annyi, hogy kiválasszunk egy számunkra kedves költeményt, és “kiposztoljuk” a könyvtár falára.

  • Pont ma 127 éve (1896. április 11.), hogy Hajós Alfréd úszó 100 méteres gyorsúszásban megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.
  • 118 éve született József Attila Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb alakja, egyben a Szegedi Tudományegyetem történetének legmeghatározóbb karaktere. Ezer szálon kötődött Szegedhez, a költő és a város kapcsolata a makói diákévek alatt kezdődött, konkrétan akkor, amikor 1922 nyarán Kiszomborról gyalogolt Szegedig, hogy találkozzon Juhász Gyulával. A teljes sztorival és egy bővebb, József Attilával foglalkozó cikkel napközben érkezünk majd.
  • 67 éves Hernádi Judit színésznő, énekesnő, akinek lánya Tarján Zsófia a szegedi indulású Honeybeast énekesnője.

A mai naphoz kötődik a popzene történetének egyik legjobb aranyköpése is, amit John Lennon 1963. április 11-én ejtett meg egy Beatles koncerten, ahol a királyi család tagjai is ott voltak:

“Megkérem az olcsóbb helyen ülőket, hogy tapsoljanak, a többiek pedig zörögjenek az ékszereikkel!”

VISSZAKAPJUK AZ ELVESZETT NAPSÜTÉST… DE CSAK EGY KICSIT

A nap első felében gyönyörű napsütés ígérkezik Szegedre, majd egy hidegfront hatására nyugat felől egyre jobban megnövekszik a felhőzet. Városunkban csak a késő délutáni, esti órákban alakulhat ki egy-egy zápor. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a nyugatira, majd északnyugatira forduló szelet.

A legmelegebb órákban 18 fok körül alakul majd a hőmérséklet Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb