Közélet

Lecsapott a hatóság a boltokra: idén már több száz millió forintnyi bírságot szabtak ki

Nagyon aktívnak bizonyult a kormány fogyasztóvédelmi hatósága az árstopos szabályok betartatásával, ugyanis csak idén közel 2400 esetben ellenőrizék az üzleteket és több száz millió forint bírságot szabtak ki – tudta meg az Igazságügyi Minisztériumtól a Porfolio.

Az üzleteknek csak 2023-ban 563,65 millió forint bírságot kellett befizetniük, az átlagos büntetési tétel pedig 1,5-2 millió forint volt. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy a renitens üzletek (vagy legalábbis a szabálysértések) száma 300-400 darab közé tehető, ami a közel 2400 ellenőrzésre vetítve azt jelenti, hogy az esetek 12-16 százalékában találtak valami szabálytalanságot. A portál szerint ezek főképp:

  • a készletezési és forgalmazási kötelezettségek megszegését,
  • a hatósági árképzés megsértését,
  • a hatósági áras termékekkel kapcsolatos nem megfelelő vagy hiányos tájékoztatást,
  • árfeltüntetési hiányosságot
  • vagy megtévesztő tájékoztatás jelentett.

Arra a kérdésre, hogy milyen bolttípusokat szankcionáltak jellemzően a tárca azt írta, hogy ott, ahol a fogyasztók leggyakrabban szerzik be a hatósági áras termékeket.

RÉSZBEN A BOLTOK FELELŐSEK AZ INFLÁCIÓÉRT

A hatóság aktivitása nem meglepő, hiszen a kormány gyakran hangoztatja, hogy az európai szinten rekordnak számító inflációért részben a boltok felelősek, amelyek nagyobb mértékben emelték áraikat, mint amennyivel a beszerzési költségeik emelkedtek. Ebbe a kommunikációs sorba tartozik az is, hogy egy online árfigyelő adatbázis létrehozására készülnek. A kormány szerint ugyanis a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra.

MAGASABB LETT AZ INFLÁCIÓ, MINT VÁRTÁK

A kommunikáció különösen fontos lehet most a kormányzat számára, hiszen a márciusi infláció magasabb volt, mint amit az elemzők vártak és nem esett 25 százalék alá. A 25,2 százalék ráadásul csak 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint a februári, szintén éves bázisú adat. Mindeközben a maginfláció még emelkedett is, az élelmiszerek 42,6 százalékkal drágultak.

Az árstop kivezetésének dátuma sokáig április 30. volt, de Orbán Viktor ma reggel bejelentette, hogy azt meghosszabbítják. Ezzel továbbra is 8 terméknél marad a rögzített ár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb