Közélet

Törvényt módosítanának: még több szegedi postára kerülhet lakat

Felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy hogyan fog kinézni a posták működése a jövőben – írja a Kecskemét365 a 24.hu nyomán, ahol kiderült az is, hogy Nagy Márton tervei alapján nagyvárosi posták százait zárhatják be.

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést. Mint kiderült, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a postának:

a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Hozzátették azt is, hogy jelenleg 25 ezer lakosonként kell egy posta az ennél nagyobb településeken. Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosokban, így Szegeden is további postákat zárhat be az állami vállalat, hiszen az is törvényes lesz. Magyarul, az új törvény szerint Szegeden a most működő 7 helyett 5 is elegendő lesz, hogy nyitva tartson.

TAVALY OKTÓBERBEN ZÁRT BE IDEIGLENESEN TÖBB POSTA IS, EGY RÉSZÜK BEZÁRÁSA VÉGLEGESSÉ VÁLT

Mint ismert a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 – jellemzően nagyobb – település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb