Közélet

Az évtized végére évi 1-1,5 milliárd köbméter földgázt váltanának ki geotermikus beruházásokkal, most megalapozó kutatást végeznének Mórahalmon is

Mórahalmon és Tótkomlóson is indulna geotermikus beruházást megalapozó kutatás, bár az utóbbi városban van egy befejezendő projekt is. Március óta – szándékai szerint – megkönnyítette a földhőprojektek indítását egy jogszabály – szúrta ki a VG.

Hamarosan két hazai településen, Tótkomlóson és Mórahalmon indulhat geotermikus beruházást célzó kutatás annak alapján, hogy e két város neve szerepel a területet felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) ilyen tárgyú hirdetményei között. Az engedélyek április 11-én, illetve március 22-én születtek. Az időpont azért fontos, mert nem sokkal korábban, március 1-jén változott meg a hazai geotermiára vonatkozó szabályozás annak érdekében, hogy könnyebben indulhassanak és valósulhassanak meg a területen tervezett beruházások.

KUTATÁSI ENGEDÉLYEKET NYÚJTOTTAK BE

A hivatal március 3-i közleménye szerint az új jogszabályi rendelkezések megjelenése után már egy nap alatt több mint félszáz érvényes kutatási engedélyt nyújtottak be az érintett cégek és vállalkozások az SZTFH által irányított Országos Bányakapitánysághoz. (Ennek alapján tehát hamarosan újabb engedélyekre vonatkozó közlemények jelenhetnek meg az SZTFH hirdetményei között.) A hivatal azt reméli, hogy mivel az új szabályozás megkönnyíti a geotermikus beruházások indítását és megvalósítását, általuk az évtized végére évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz váltható ki.

MÓRAHALMON NEM ISMERETLEN A GEOTERMIKUS ENERGIA

Mórahalmon egyébként 2010-ben már átadták az uniós támogatással épített Mórahalmi Geotermikus Kaszkádrendszert, tavaly pedig új projektet indítottak a város honlapja szerint. A helyi négymillió forintos saját forráshoz elnyert másfél milliárdos támogatásból egyebek mellett idei átadással egy olyan termálrendszert létesítenének, amellyel kielégíthető a megnövekedett hőigény, és amelyet egyesítenének a városban már működő kettővel. E két utóbbihoz már 25 intézmény csatlakozott. Annak alapján azonban, hogy az SZTFH honlapján lévő két engedély új kutatásokra, nem pedig létesítésekre vonatkozik, feltehető, hogy mindkét városban nulláról vagy közel nulláról induló tervek megvalósításáról van szó.

SZEGED AZ ÉLEN

Tavaly egyébként két újabb városrészben fejeződött be a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Szegeden. A 3,6 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően – amelynek 60 százalékát uniós támogatás fedezi – mintegy felére csökken a távfűtés földgázfelhasználása a városban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb