Közélet

A párizsi Pasteur Intézet lett az SZTE legújabb csúcskategóriás tudományos partnere

Magyarországon egyedülálló együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású egészségügyi kutatóbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről 2023. április 18-án, Szegeden egyeztettek a felek – közölte az egyetem szerkesztőségünkkel.

A Szegedi Tudományegyetem újabb nagymúltú, világszínvonalat reprezentáló kutatási bázisnak, a Pasteur Intézetnek lett közvetlen együttműködő partnere. Mindenki számára ismert, hogy milyen sokat adott hozzá az emberiség orvos- és élettudományi, bakteriológiai, virológiai tudásához a francia intézet névadója, Louis Pasteur és követői. Ezt alátámasztja az intézet munkatársai által nyert 10 Nobel-díj is.

SZAKMAI GYAKORLATRA PÁLYÁZHATNAK

A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara között korábban már létrejött egy együttműködési megállapodás. Ennek értelmében az SZTE SZAOK meghirdeti a Pasteur Intézetben megvalósítható szakmai gyakorlati pályázati helyeket 3-6 hónapra. A két intézmény közötti bővebb együttműködés részleteinek kidolgozása már 2022-ben elkezdődött, ezt 2023. április 18-án, Szegeden véglegesítették. Az SZTE kutatásain belül is kiemelt fontosságúak az orvosi és élő-természettudományi területek.

“Korábbi rektorunk Szent-Györgyi Albert révén már a Szegedi Tudományegyetem is büszkélkedhet egy élettudományi területen adományozott Nobel-díjjal. Abban bízunk, hogy a Pasteur Intézettel való együttműködés számos hasonló jelentőségű és elismertségű felfedezést eredményez, amelyet akár Nobel-díjjal is honorálnak” – mondta el Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

ERASMUS TÁMOGATÁST KAPHATNAK

A párizsi Pasteur Intézet ERASMUS-kóddal nem rendelkező kutatóintézet, saját oktatási centrummal, és egyúttal partneri viszonyban áll az Université de Paris egyetemmel. Mindez lehetővé teszi az intézettel való ERASMUS bilaterális szerződés megkötését, akár oktatói mobilitásra is. Így a francia fél részéről Szegedre érkező kutatók és oktatók is kaphatnak ERASMUS-támogatást.

“Örömünkre szolgál, hogy egy oktatási, kutatási, gyógyítási és innovációs területen is kiemelkedő egyetemmel fűzhetjük szorosabbra a kapcsolatainkat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kutatók és hallgatók a mobilitási programokon keresztül valóban találkozzanak és együttműködésük még hatékonyabbá váljon. Így kamatoztathatjuk mindkét intézmény erősségeit az emberiség és a társadalom érdekében a lehető legjobban” – mondta el Dr. Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója.

KÖZÖS A MISSZIÓ

A Szegedi Tudományegyetem 12 kara közül 4 egészségügyi területtel foglalkozik és a Szent-Györgyi Albertről elnevezett klinikai központ az ország egyik legnagyobb és számos területen a legmodernebb egészségügyi ellátóhelye. Az SZTE nagy hangsúlyt fektet a képzés mellett a kutatásfejlesztésre is, ezért is bővíti folyamatosan nemzetközi kapcsolatait. A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem számos hasonlóságot mutat, amelyek predesztinálták az együttműködést. Közösek a misszióik: az oktatás, a gyógyítás, a kutatás és az innováció, amelyekben együtt még eredményesebbek lehetnek. A francia tudományos bázis 5 kontinensen, több mint 30 partnerrel,  világszinten is meghatározó fejlesztéseken dolgozik, mostantól a Szegedi Tudományegyetemmel közösen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb