Közélet

Új kőolajvezetéket építenek Algyő és Újvidék között, a szerződést júniusban írhatják alá

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében. Zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást – jelentette be a tárca közlése szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Dubravka Dedovic szerb energiaügyi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az ukrajnai háború miatt Európa súlyos kihívásokkal néz szembe az energiaellátásban, és a szakértők szerint rendkívül nehéz lesz a felkészülés a következő télre.

60 MILLIÁRD KÖBMÉTERREL KEVESEBB OROSZ FÖLDGÁZ LESZ ELÉRHETŐ

Rámutatott, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kacapitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget. “Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem fogjuk feladni” – húzta alá. Majd a mostani tárgyalások kapcsán hangsúlyozta: “a magyar-szerb stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz”.

KÖZÖS VÁLLALATOT HOZ LÉTRE MAGYARORSZÁG ÉS SZERBIA

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala. Magyarország ezért érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt európai kérdésnek tekinti, és ezért elvárja, hogy az Európai Unió finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép-Európa hozzáférését alternatív forrásokhoz.

Közölte, hogy megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország idén is 500 millió köbméter földgázt fog tárolni Szerbiának a hazai tárolókban. Emellett az MVM és a Srbijagas közös vállalatot hoz létre hamarosan, amely közös földgázkereskedelmi tevékenységet fog végezni, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon – tudatta.

A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzá fog járulni mindkét állam ellátásbiztonságának javításához.

Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról. Az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb-magyar kormánycsúcson írhatják alá – tette hozzá.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

MENETRENDSZERINT HALAD A HATÁRKERESZTEZŐ VILLAMOS ENERGIAVEZETÉK KÉPÍTÉSE

Szijjártó Péter azt is üdvözölte, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamos energiavezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását fogja eredményezni és várhatólag 2028-ra fog elkészülni, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése. “Ez  erősíteni fogja a függetlenségünket a nemzetközi villamos energiapiac néha teljesen eszement változásaitól” – fogalmazott. “A szoros szerb-magyar energiaügyi együttműködés nagy biztonságot ad mindkét fél számára. Ez az egyik legsikeresebb területe a stratégiai partnerségünknek, amely jól láthatóan sok fontos eredményt hozott eddig is” – összegzett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb