Napi büszkeség: szegediek is bekerültek a döntőbe a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen
Különleges ízkombinációk és a bogyós gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében, melyet a budapesti Zila Kávéházban rendeztek meg – közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Mint kiderült, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda is bekerült a döntőbe, sőt, még egy hódmezővásárhelyi és egy makói cukrászdának is jutott hely, valamint a szintén szegedi Virág Cukrászdának is.
A közzétett beszámoló szerint a versenyzők szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között édesburgonyával, csicseriborsó liszttel és homoktövissel készült finomság is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 16 pályaművel érkeztek a cukrászok.
SORRA KÓSTOLTÁK AZ ÉDESSÉGEKET
Szokatlan ízpárosításokból és kreatív kivitelezésből nem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 12. alkalommal rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A csütörtöki elődöntőn Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai sorra kóstolták meg az édességeket.
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont.
A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.
A HATBÓL NÉGY DÖNTŐS FINOMSÁG A VÁRMEGYÉNKBŐL KERÜLT KI
Mint kiemelték, a cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:
- Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
- Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
- Tihanyi harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
- Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu
- Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.
NÍVÓS ZSŰRI ÉRTÉKEL
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A verseny zsűrijének elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester. A zsűri tagjai:
- Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója,
- Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke,
- Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese,
- Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője,
- Tóth Rebeka, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika belkereskedelmi igazgatóhelyettese,
- Zila László, cukrászmester, feltaláló, a Magyarország Tortája négyszeres és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese,
- Füredi Krisztián, cukrászmester, a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája és a Vadászati Világkiállítás tortája versenyek győztese, és az idei Fagylalt Európa- bajnokság bronzérmes magyar csapatának tagja.
Szakmai tanácsadó: Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. A verseny dietetikus koordinátora, Széchy Eszter, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.
A Szegedi Reök Kézműves Cukrászda mestercukrásza, vagyis Novák Ádám egyébként nem csak a torták elkészítésében remekel, hiszen a mákos bejglije is díjnyertes lett: