Mindenmás

Káprázatos sarki fény ragyogott hazánk fölött, volt, aki Szegeden is észlelte a lenyűgöző jelenséget

Elképesztő színekben pompázott felettünk a sarki fény, még szabad szemmel is látni lehetett hazánkból, sőt, kamerán keresztül még Szegeden is észlelték vasárnap este. A nem mindennapi jelenség először rózsaszín színben mutatkozott meg, majd zöldes árnyalatokat öltött.

Az elképesztő színekben pompázó sarki fényt az ország több pontjáról szabad szemmel is lehetett látni, városunkból pedig kamerán keresztül sasolhatták meg a szemfüles szegediek. A Szegeden hallottam Facebook csoportban például Máté azt írta, hogy “az extrém erős geomágneses vihar miatt még Szegeden is volt sarki fény, bár szemmel nem nagyon lehetett látni, a kamerám észlelte”- emelte ki, majd fotókat is mellékelt a posztban, amit ITT tudsz megnézni.

IDŐNKÉNT LÁTHATÓVÁ VÁLIK HAZÁNKBAN IS A SARKI FÉNY

A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza – emlékeztet az Időkép. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

Fotó: Nádas Norbi/Időkép.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb