Sport

“A szatymazi vér kötelez” – klubja becsületéért tért vissza a tatamira Tompa Márton, magyar bajnoki ezüstérem lett belőle

Ezüstéremmel és egy ötödik helyezéssel zárta a hétvégét a Szatymazi Judo SE, a visszavonulását követően visszatérő Tompa Márton az U23-asok 100+ kilogrammos mezőnyében állhatott fel a dobogó második fokára, míg Boda Zita +63 kg súlycsoportban lett ötödik a hétvégi 36. Budapest Judo Kupán. A korábbi junior magyar bajnok és a felnőtt első osztályban magyar bajnoki ezüstig menetelő sportolót masszőrködés közben kaptuk el egy villáminterjúra, ahol elmondta, hogy a klubja kedvéért – ahol jelenleg gyerekeket oktat – tért vissza a tatamira megmutatni, milyen a szatymazi virtus.

“Sok volt a sérülés, ezért úgy döntöttem, a masszőri hivatást választom az élsport helyett” – magyarázta interjúalanyunk, aki az egyesület érdekében tért vissza az U23 korosztály részére kiírt Országos Bajnokságon. Mint mondta, kellett a pont a Szatymazi Judo SE-nek, ezért nem volt kérdés, hogy újra szőnyegre lép.

“ELHATÁROZTAM, HOGY FORDÍTANI FOGOK”

Három ellenféllel kellett megküzdenie, az első gyorsan meglett, ahogy ő fogalmazott, “hamar elgurította” a srácot. A második már sokkal veszélyesebb volt, Dobos Levente ugyanis igazi klasszisnak számít:

tizenegy éves korában már állt az országos bajnoki dobogón, 2019-ben bronzérmes volt a serdülő bajnokságon, 2020-ban bronzérmes az ifjúsági ob-n, aranyérmes a Budapest-kupán, 2021-ben ifjúsági országos bajnok, 2022-ben bronzérmes az ifjúsági ob-n, ezüstérmes a junior ob-n, ötödik helyezett a lengyelországi ifjúsági Európa-kupán, aranyérmes az U23-as és a junior B-korcsoportos bajnokságon, az azerbajdzsáni nemzetközi versenyen a dobogó második fokára állhatott

– írta Marci ellenfeléről a Judoinfo.

Nem indult jól az összecsapás, a Szatymaz Judo SE versenyzője már két shidonál (büntetés) járt, amikor elhatározta, hogy összeszedi magát, fordítani fog. Kitolta Dobost a tatami szélére, amiért az kapott egy büntetést, majd nem sokkal később egy másodikat passzivitásért. “Megmutattam, milyen a szatymazi vér” – mesélte Tompa Márton, aki azt követően nyerte meg a mérkőzést, hogy ellenfele a harmadik büntetését is megkapta.

100 KILÓ KONTRA 150

A harmadik ellenfél egy igazi nagyágyú volt, szó szerint: míg a szatymazi versenyző 106.5 kilogrammal mért be, addig Balogh János 150 kilót nyomott a mérlegelésen.

“Hétfőn még 101.2 kg voltam, ekkor arra jutottunk, hogy több esélyem lenne nagyobb tömeggel. Zabáltam éjjel-nappal, hogy legyen tömegem a hétvégi versenyre. Amikor megláttam, hogy Balogh 150-et nyom, majd’ elsírtam magam”

– mesélte nevetve.

Az utolsó mérkőzésen sajnos kijött a közel másfélszeres súlykülönbség, meg persze egy-két korábbi sérülést is visszaköszönt. Már rögtön az első fogás felvételnél beleakadt Marci nemrég eltört hüvelykujja a judo ruhába, majd, amikor ellenfele betört előre, iszonyú derékfájdalmat érzett. Mint magyarázta, valószínűleg porckorong sérve lehet, pont egy MR vizsgálat előtt áll. Baloghnak végül sikerült elsodornia, majd leszorítania, így egy ezüsttel zárhatta a bajnokságot Tompa Márton.

“Bár a jövőmet masszőrként képzelem el, ha szólít a kötelesség megyek és újra tatamira lépek”

– zárta beszélgetésünket interjúalanyunk.

Fotók: Szatymazi Judo SE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb