Mindenmás

Megszólalt a Kiskunsági Nemzeti Park: tíz ragadozó madarat mérgeztek meg Mórahalomnál, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás az ügyben

Újabb ragadozó madarak estek illegális mérgezés áldozatául, a helyszín ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyében fekvő Mórahalom volt – írtuk meg a múlt héten, majd ma a Kiskunsági Nemzeti Park is megszólalt az ügyben. Mint kiemelték, összesen tíz védett elhullott ragadozó madarat találtak a területen, amit a rendőrségnek is jelentettek. Ismeretlen tettes ellen indult nyomozás az ügyben.

A tájékoztatás szerint egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a Természetvédelmi Őrszolgálathoz április 20-án, hogy a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált. A helyszínre érkezve az illetékes természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése (eltérő fajú egyedek közel egymáshoz) és testhelyzete (görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej) arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek – hangsúlyozták.

NYOMOZÁS INDULT AZ ÜGYBEN

A beszámolóból arra is fény derült, hogy másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant. A tíz védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi összértéke 375 000 Ft. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen. Mivel természetkárosítás bűncselekményének gyanúja merült fel, az ügyben eljáró hatóság a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

TOXIKOLÓGIAI VIZSGÁLATRA KÜLDIK A MADARAKAT

A nemzetipark-igazgatóságok és a Magyar Madártani Egyesület szakemberei az illegális mérgezések által legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével igyekeznek a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni annak forrását. A begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják, amennyiben még élő, de beteg madarat találnak, azt specialista állatorvoshoz juttatják. Az intézkedéssel párhuzamosan pedig minden esetben feljelentést tesznek, amely alapján a rendőrség megkezdi a nyomozást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb