Közélet

“Isten, áldd meg a magyart” – magyarul szólalt meg Ferenc pápa

Mint megírtuk, Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren 9:50 perckor landolt Ferenc pápa gépe. A szentatya konvoja 11 óra után néhány perccel érkezett meg a Sándor-palotához a Szent György térre. Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Kövér László lovas huszárok és katonai tiszteletadás mellett fogadták a pápát a budai Várban. Novák Katalin államfő a pápa mellett külön erre az alkalomra – egy magyar asztalos által – készített széken foglalt helyet.  

Ezek után felhangzott a vatikáni és a magyar nyelvű himnusz is, ugyanis Ferenc pápa nemcsak egyházfői, hanem államfői tisztségben is érkezett.  Az ünnepélyes fogadáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a kormány delegáltjai is részt vettek. Ferenc pápa nem sokkal az ünnepélyes protokolláris fogadás után a Sándor-palotából Novák Katalin Facebook-oldalán, kedélyesen, egy rövid videóban üzent a fiataloknak:

A SZENTATYA ÉRKEZÉSE NEM VÉLETLEN

Ferenc pápa ünnepélyes fogadása után a Karmelita kolostor dísztermében Novák Katalin köztársasági elnök beszédében köszöntötte a katolikus egyházfőt. Az államfő „fájdalommal és reménnyel fordult a pápához” az Ukrajnában dúló orosz agresszió miatt.

„Szentséges Atya, Isten hozta önt, a béke emberét Magyarországra. Mi, magyarok így köszöntjük a kedves vendéget” – kezdte köszöntőbeszédét Novák Katalin. “Ennek a köszöntésnek van egy mélyebb, magasabb értelme. Hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen. Több, mint a Magyar Katolikus Egyház és a magyar állam meghívása. Őszentsége érkezése Kairosz. Isten megfelelő időben összehozza és erővel vértezi fel azokat, akik bíznak a szeretet, az összefogás és a béke erejében. Mi, magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus híveinek és minden békét kereső ember összetartozását megtaláljuk” – emelte ki.

MAGYARUL SZÓLALT MEG A PÁPA

Ferenc pápa a résztvevők üdvözlése után azzal kezdte beszédét, hogy köszöni Novák Katalin kedves szavait, amelyek mély értelmű szavak. “A politika a városból, a poliszból születik, az együttélés, a jogok garantálása és a kötelezettségek tiszteletben tartása iránti szenvedélyből születik. Kevés olyan város van, mint ami annyira segíti a gondolkodásunkat erről, mint Budapest” – fogalmazott Ferenc pápa, méltóságteljes fővárosnak nevezve Budapestet, a jelen és a jövő főszereplőjének, majd József Attilát idézve elmondta, a Dunának, mely múlt, jelen, s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai. A pápa Budapestet a hidak, a történelem és a szentek városának tartja.

“Sok igaz ember élt itt, lenyűgöző volt a kitartásuk és nagy az újjáépítés melletti elkötelezettségük. Budapest nagyszámú zsidó lakossággal bír, egy olyan ország központja, amely ismeri a szabadság értékét, és amely miután a diktatúrákért magas árat fizetett, küldetésként magában hordozza a demokrácia kincsének és a béke álmának őrzését” – hangsúlyozta. Ferenc pápa Budapest alapítását is megemlítette, és annak 150 éves évfordulóját. A nagy főváros születése Európa közös útját idézi fel szerinte.

A BÉKE ÁLMÁT ÉNEKLŐ KÓRUSNAK SAJNÁLATOSAN LEÁLDOZIK

Kifejtette azt is, hogy a háború utáni időszakban Európa azt a nagy reményt képviselte, hogy a nemzetek közötti szorosabb kötelékek megakadályozzák a további konfliktusokat, de abban a világban, ahol élünk, a közösségi politika és a multilateralizmus iránti szenvedély mintha a múlté lenne, „a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak”, megjelentek az ellentétek, a kommunikáció hangja elmérgesedett, a politika a problémák megoldása helyett inkább az indulatukat szítja, visszafejlődve egyfajta háborús infantilizmusba. “A béke azonban soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából ami képes az egészet, mindenki érdekeit szem előtt tartani. Odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Nem csupán a jelen hatalmára.”

EURÓPAI LÉLEK

Ferenc pápa azzal folytatta, elengedhetetlen, hogy újra felfedezzük az európai lelket, az alapítóatyák lelkesedését és álmát, olyan államférfiakét, akik tudtak a saját korukon, a nemzeti határukon és a közvetlen szükségleteiken túlra tekinteni. “Számtalan veszély leselkedik ránk, de felteszem a kérdést, gondolva a meggyötört Ukrajnára is, vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések?” – emelte ki a Szentatya.

Ferenc pápa úgy látja, Budapest a hidak városa, a különböző valóságokat összekötő hidak azt is sugallják, hogy el kell gondolkodni az egységen, amely nem egyformaságot jelent, Budapesten ezt mutatja a több mint húsz kerület sokfélesége. A 27 nemzetet tömörítő Európának is szüksége van mindegyikük hozzájárulására anélkül, hogy ez bármelyikük egyediségét csorbítaná.

JÓNAK LENNI JÓ

Ferenc pápa egy olyan ideológiai gyarmatosításról is beszélt, amely eltünteti a különbségeket, megemlítette a genderkultúrát is, ahogy azt is, hogy vívmányként dicsekednek az abortuszhoz való joggal, ami mindig tragikus vereséget jelent, ehelyett milyen csodálatos, ha személy és emberközpontú Európát építenek, ahol hatékony családpolitika működik. Úgy véli, a Lánchíd segít elképzelni, hogy sok különböző láncszemből álló Európát képzeljünk el, amely mégis szilárd, ebben segítségre van a kereszténység is. “Budapest a szentek városa. Ahogyan az ebben a teremben kihelyezett festmény is sugallja, nem tudunk nem gondolni Szent Istvánra” – folytatta a pápa, megemlítve Gizellát és Imrét, valamint idézve Szent Istvánt, például azt, hogy a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz.

Ferenc pápa szerint a keresztény értékekről nem lehet mereven és bezárkózva tanúságot tenni, mert Krisztus igazsága a szelídséget és nagylelkűséget jelenti. Innen fakad az a magyar népi jóság, amely a köznyelvben is megnyilvánul, majd a pápa magyar nyelven megszólalva mondta: “Jónak lenni jó. Jobb adni, mint kapni.”

ISTEN ÁLLD MEG A MAGYART

Ferenc pápa köszönetet mondott az értékek által inspirált karitatív és oktatási intézmények támogatásáért, amelyekben a helyi katolikus közösség munkálkodik. Köszönetet mondott a szíriai és libanoni keresztényeknek nyújtott magyar segítségért is. Leszögezte azt is, hogy meg kell őrizni az állam és a kereszténység közti határokat, aláhúzta: jó az egészséges szekularizáció, ami nem azonos a széles körben elterjedt, minden szakrális szempontra allergiás, önmagát a profit oltárán feláldozó szekularizációval. “Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről, és imáimról minden magyarért. Isten, áldd meg a magyart” – zárta beszédét magyarul Ferenc pápa.

Fotó: Index.

ORBÁN VIKTORRAL IS EGYEZTETETT

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. “Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne” – hívta fel a figyelmet a kormányfő, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb