Közélet

Szombaton Abouzar Soltanival, a Röszkénél másfél évig fogva tartott keresztény iráni menekülttel találkozik Ferenc pápa

Abouzar Soltani és kisfia 553 napon töltött törvénytelen fogságban a röszkei tranzitzónában, velük és más menekültekkel is találkozik látogatása második napján a Szentatya.

Magyarországi látogatása második napján, szombaton hajléktalanokkal, szegényekkel és menekültekkel találkozik Budapesten Ferenc pápa, írja a BBC. A hivatalos pápai program részeként a katolikus egyház vezetője Ukrajnából, Afganisztánból, Szudánból, Iránból, Irakból és Pakisztánból érkezett menekültekkel beszélget majd, köztük azzal az Abouzar Soltanival is, aki kisfiával 553 napon töltött törvénytelen fogságban a röszkei tranzitzónában.

2018-BAN LÉPTÉK ÁT A MAGYAR HATÁRT

A keresztény vallása miatt hazájában üldözött iráni férfi és 12 éves fia 2018 decemberében lépték át a magyar határt Röszkénél. Az akkori szabályok értelmében a tranzitzónába kerültek, ahol másfél évig várakoztak. Ügyvédje szerint volt, hogy néhány napig enni sem kapott. Az édesapa hiába kért menekültstátuszt, kérelmét többször visszautasították azzal, hogy a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Az Európai Unió később a magyar hatóságok eljárását jogellenesnek minősítette. A férfit és kisfiát a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az ügyben, és majdnem ezer nap után kapták meg a magyar menedékjogi védelmet.

VOLT KONFLIKTUS A PÁPA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT

Soltani és Ferenc pápa szombati találkozójának apropóján a BBC feleleveníti, hogy a magyar kormány külön keresztényvédelmi hivatalt működtet a világ üldözött keresztényeinek támogatására, miközben a pápa és a magyar kormány között a múltban a fő konfliktust az jelentette, hogy a pápa együttérzése a menekültek és menedékkérők iránt szemben állt a magyar kormány ellenséges magatartásával.

MA ÉRKEZETT A SZENTATYA

Mint megírtuk, Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren 9:50 perckor landolt Ferenc pápa gépe. A szentatya konvoja 11 óra után néhány perccel érkezett meg a Sándor-palotához a Szent György térre, majd találkozott Novák Katalinnal, Orbán Viktorral, Szijjártó Péterrel és Kövér Lászlóval. A beszédét a Karmelita kolostor dísztermében tartotta meg Novák Katalinnal. Erről itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb