Mindenmás

Letartóztatását indítványozták egy szír férfinak, aki éveken keresztül mozgatta egy, a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a Svédországban élő szír férfinak, aki éveken keresztül mozgatta egy, a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét.

TITKOSÍTOTT KÓDOKKAL KOMMUNIKÁLTAK, EGY BUDAPESTI KÁVÉZÓBAN VAGY PIACON TÖRTÉNTEK A KIFIZETÉSEK

A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy a déli határszakasz szerb oldalán működő bűnszervezetnek. Feladata volt egy informális pénzátutalási rendszeren (hawala) keresztül az illegális határátlépőket szállító sofőrök kifizetése. Az illegális határátlépők letétbe helyezték a határátlépést megelőzően a szerb határtól az osztrák határig történő átkísérés és szállítás 1500-3000 eurós fejenkénti díját. Amennyiben a szállítás sikeres volt, a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül titkosított kódokkal a sofőrök kapcsolatba léphettek a gyanúsítottal, aki egy budapesti kávézóban vagy piacon kifizette a szervezetnél letétbe helyezettel megegyező összeget a szállítóknak.

A FÉRFI TÁRSÁT IS ŐRIZETBE VETTÉK

A férfi az eddigi gyanú szerint 2020-2021-ben volt a bűnszervezet tagja, koordinálta az embercsempészéshez kötődő hawala tevékenységből származó pénzek Európára kiterjedő mozgatását. A nyomozók őrizetbe vették a férfi egy szír állampolgárságú társát is, aki a pénzek kifizetésében nyújtott segítséget.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsított egy hónapra történő letartóztatását.

Forrás: ugyeszseg.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb