Kikapcs

Szállj, csak szállj tovább: meggyógyult rétisast és vándorsólymot engedtek szabadon a Szegedi Vadaspark munkatársai

A címünkben szereplő híres Omega dal sorait is énekelhetnénk annak a rétisasnak és vándorsólyomnak, akiket felépülésüket követően a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja engedett szabadon.

Mint az intézmény közösségi oldalán írta, a múlt évben került a Természetvédelmi Mentőközpontba egy fiatal, legyengült rétisas. Bár a gyógykezelése sikeres volt, a teljes rehabilitációra még várni kellett. Az első visszavadítási kísérletük még nem sikerült, akkor úgy ítélték meg, hogy még nem kész visszatérni a vadonba. Most újra megpróbálták, és ezúttal sikerrel jártak, a rétisas tovaszárnyalt, ahogy eleresztették.

Ugyanakkor, mint írták, egy szintén tavaly, legyengült állapotban hozzájuk került vándorsólymot is szabadon engedtek a Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett helyszínen, Sándorfalva térségében.

A Természetvédelmi Mentőközpont évente 500-1000, többnyire védett vagy fokozattan védett faj egyedet fogad, ezeknek kb. 60%-át tudják szabadon engedni a felépülésük után. A fő céljuk ugyanis az, hogy visszaadják ezeket az állatokat a természetnek.

Forrás és fotók: Szegedi Vadaspark FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb