Mindenmás

Napi pakk: lehűlést és szelet hoz Szegedre a hét első napja, gálakoncert lesz ma a Szegedi Nemzeti Színházban

Egészen hihetetlen, de ezúttal nem a hétvégére, hanem hétfőre romlik el az időjárás Szegeden. Na jó, az, hogy elromlik túlzás, de jön egy kis lehűlés és egy kicsit több szél a Napfény városába hétfőn, Enrique Iglesias 48. születésnapján. Színészlegendákkal rendez ma este gálakoncertet a Szegedi Nemzeti Színház, ez pedig itt a hét indító Szeged365 Napi pakk a kávéd mellé!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Mihály nevű olvasónknak!

MA VAN A NEMZETKÖZI VÖRÖSKERESZT NAPJA

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ennek az élménynek a következtében 1860-ban elkezdte létrehozni a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. A Vöröskereszt alapításának az 1863-as évet jelölik meg, az úgynevezett Genfi Egyezmény egy évvel később hagyta jóvá a kezdeményezést. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

MA KEZDŐDNEK AZ ÉRETTSÉGIK, HAJRÁ, SZEGEDI VÉGZŐSÖK

Ma kezdődik a 2022/23-as tanév érettségi időszaka, a következő hetekben több mint 111 ezren érettségiznek az országban. Ma az első (kötelező) tantárgy a magyar nyelv és irodalom lesz a diákoknak, ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. A vizsgák május 5. és június 30. között zajlanak, kedden a matematika következik, szerdán történelem, csütörtök-pénteken pedig angol és német nyelvből vizsgáznak a végzős diákok.

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 78 éve ezen a napon az európai hadszíntéren véget ért a II. világháború
  • 48 éve ezen a napon született Enrique Iglesias, énekes
  • 188 éve ezen a napon született Székely Bertalan festő
  • 122 éve ezen a napon született Székely Mihály, kétszeres Kossuth-díjas, világhírű basszus operaénekes
  • 97 éve ezen a napon született David Attenborough, természettudós, dokumentumfilm-rendező
  • 17 éve ezen a napon meghalt Somlyó György költő, műfordító, kritikus
  • 13 éve ezen a napon meghalt Lilienthal Andor sakkozó, aki a világ legidősebb sakk nagymestere volt

LEHŰLÉSSEL ÉS ERŐS SZÉLLEL KEZDJÜK A HETET SZEGEDEN

Egész hosszú ideje élvezhettük már a napsütéses időt Szegeden, tegnap viszont jött egy kis zuhé a nyakunkba, ma pedig érkezik egy kis lehűlés is. Hétfőre északkelet felől élénk, a Dunától keletre erős szél kíséretében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik, így a lehűlést Szegeden is érezhetjük majd, akárcsak a felerősödő szelet. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 15 és 21 fok között alakulnak. Nyugaton, délnyugaton felhősebb, máshol naposabb idő várható számottevő csapadék nélkül.

GÁLAKONCERT SZÍNÉSZLEGENDÁKKAL A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre ma este a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát is láthatjuk majd. Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait hegedű, nagybőgő, klarinét, fagott, kornett (vagy trombita), harsona és egy ütőshangszer alkotta szeptett képviseli. Kezdés eset 19 órakor!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb