Sport

Taroltak a szegediek: Kopasz Bálint, Birkás Balázs, Nagy Bianka és Molnár Csanád is hatalmasat küzdött a Maty-éren, irány a döntő

Varga Ádám és Kopasz Bálint is bejutott a döntőbe kajak egyes ezer méteren a vasárnapig tartó szegedi kajak-kenu világkupán. A péntek délelőtti programból rajtuk kívül még öt magyar hajó kvalifikálta magát a szombati, illetve vasárnapi finálékba.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz és a Tokióban mögötte második Varga azonos középfutamba került, amelyből csak az első kettő jutott tovább biztosan. A magyarok végig uralták a hideg, esős időben rendezett versenyt, végül a féltávnál élre álló Varga ért elsőként a célba, mögötte – a harmadikhoz képest magabiztos előnnyel – érkezett Kopasz.  

NAGY BIANKÁÉK SEM BÍZTAK SEMMIT A VÉLETLENRE

A női kenusok páros olimpiai számában, 500 méteren az első három hely ért finálét. A tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Bragato Giada, és a szegedi Nagy Bianka kettős semmit nem bízott a véletlenre, megnyerte középfutamát, a Tokióban olimpiai ötödik Balla Virág, Takács Kincső kettős ugyanakkor – ugyanebben a futamban – hatodik lett, így zárásként a B fináléban szállhat majd vízre.

BIRKÁS BALÁZS ÉS MOLNÁR CSANÁD IS MÁSODIK LETT

Szintén fél kilométeren a kajakos Csikós Zsóka hetedikként, mögötte Rugonfalvi-Kiss Janka kilencedikként végzett a futamában, ez mindkettőjük esetében C döntős folytatást jelent. Kajak egyes 200 méteren a szintén szegedi Birkás Balázs tovább folytatta jó szereplését, a csütörtöki előfutam-győzelem után a második pályáján másodikként ért célba, így készülhet a szombati éremcsatára. A másik középfutamban negyedikként záró Kovács Márk B döntős. Kenu kettes 1000 méteren Molnár Csanád és Rumi Gergő nagyszerű versenyzéssel másodikként ért be a moldovaiak mögött, így egyedüli magyarként megmutathatja magát az A döntőben is, a másik hazai egység viszont, Buday Domonkos és Besenyei Ádám ötödik helyével kiesett.

A kenusok 1000 méteres versenyében a vb-bronzérmes Adolf Balázs második lett középfutamában lengyel riválisa mögött, ezzel bejutott a legjobb kilenc közé, Fejes Dániel ötödik helyével a B fináléban folytathatja. A vegyes kajakcsapatok 500 méteres középfutamában magyar részről csak a Dráviczki Dóra, Erdőssy Csaba duó volt érdekelt – a Kiskó Réka, Béke Kornél páros már a csütörtöki előfutamból döntőbe jutott -, s ők második helyükkel biztosították, hogy két hazai egységnek lehessen szurkolni a vasárnapi fináléban.  

Fotók és forrás: MTI, Szegedi Vízisport Egyesület
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb