Blog

LIME over: kereken 10. napja áll felborítva egy bérelt roller 3 kilométerre a tiltott zóna határától

A LIME – szolgáltatás indulása óta rengeteg cikk jelent meg a Szeged365-ön extrém helyeken szétdobált rollerekről (köszönet a tengernyi olvasói fotóért), de ez a mostani mindent visz, főleg anyagi értelemben: kereken 10. napja virít a piros fény egy tiltott zónában leparkolt – vagy inkább földhöz vágott – bérelhető rolleren, amely Klebelsberg-telep szélén, az Óbébai sor sarkán “pihen” május 6. óta. A baki csak ott van, hogy a használható zóna Alsóváros déli csücskéig, a Vadkerti térig tart, az említett helyszín pedig minimum 3 kilométernyire van a tiltott rész határától.

Nos, ez valakinek drága móka lesz.

SÁRBA DÖNGÖLT, PORBA HULLOTT LIME ROLLER A SZEGED TÁBLÁTÓL 30 MÉTERRE

A fotókat Imre nevű olvasónk készítette hétfőn, elmondása szerint még az előtte való hét szombatján szúrta ki a pirosan világító – vagyis, a tiltott zónában parkolást jelző – kétkerekűt. “Minden nap ott jövök el, minden reggel és este arra gondolok, hogy vajon mennyi pénzt vonhatott már le a delikvens bankszámlájáról” – írta nekünk a Gyálaréten lakó Szeged365 olvasó, aki megjegyezte, pár napja már fekvő üzemmódra váltott a roller, vagyis, megadta magát és oldalára borulva, a sárban várja, hogy az illetékesek begyűjtsék.

A belvárosban május 1. óta csak meghatározott pontokon lehet lezárni a rollereket, amíg valaki nem egy ilyen hotspoton áll meg, addig biztos, hogy ketyeg a percdíj. Az utóbbi jelenleg 50 Ft, 10 nappal számolva ez elég masszív összegre jön ki:

50 Ft percdíj x 60 perc x 24 óra x 10 nap = 720.000 ropogós magyar forint, persze ez nem pontos kalkuláció, 10 kerek nappal matekoztunk.

NÉGY FÉLE ZÓNA VAN SZEGEDEN, EZEKET TOVÁBB SZIGORÍTOTTÁK KÉT HETE

Mint a cég tájékoztatója írja, az utazási zónák pirossal bekeretezett, eltérő színárnyalatú területként jelennek meg a Lime app térképén. Az ilyen zónákban korlátozva lehet a sebessé, illetve az út befejezésének lehetősége. Négy féle lokációt rangsorol a cég:

  • Lezárni tilos zónák: Ilyen zónában nem fejezheted be és nem is szüneteltetheted az utadat. A lezárás is le van tiltva. 
  • Csökkentett sebességű zónák: Az ilyen zónákban csak csökkentett sebességgel haladhatsz. Ha rákoppintasz a zónára, láthatod, hogy mekkora a maximális sebesség. 
  • Rollerek számára tiltott zóna: Az ilyen zónákban nem utazhatsz. Ha behajtasz, a jármű biztonságosan leáll, és nem tudod lezárni. Told ki a rollert a zónából, és folytathatod az utadat.
  • Parkolni tilos zónák: Az ilyen zónákban nem parkolhatod le a rollert. Vigyázz, nehogy parkolni tilos zónában állítsd le a járművet, különben akár bírságot is kaphatsz.

Az eredeti térkép így nézett ki (ezen jól látszik, hogy a Klebelsberg-telepre vagy Gyálarétre rollerező szegediek kénytelenek már Alsóvároson letenni a bérelt járgányt), ezt május 1-től tovább szigorították:

Íme a “B” verzió, amely 16 napja lépett életbe Szegeden, itt már konkrétan ki vannak jelölve a pontok, amelyeken le lehet tenni a LIME rollereket. Khm, ezen sincs ott az Óbébai sarka:

Szegeden havonta átlagosan 2200 utazást regisztrálnak a Lime-ban, ezeknek töredéke végződik hasonlóan trash módon. A cég szabályzata szerint ilyenkor addig vonogatják le a percdíjat, amíg az illető vissza nem viszi egy hotspotra a rollert, azonban jóval izgalmasabb a helyzet, ha a felhasználó nem tart elég pénzt a regisztrált bankkártyáján az inkasszózgatáshoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb