Közélet

Isten éltessen Szeged! Elindult a díszünnepség, városunk születésnapját ünnepeljük és átadják a Szeged díszpolgára és Pro Urbe díjakat (frissítve)

Péntek délután öt órakor kezdetét vette Szeged napja alkalmából a Díszünnepség a Széchenyi téren a Városháza előtt, ahol Botka László polgármester beszédét követően átadják a város díszpolgára címet és a Pro Urbe – díjakat. A Szeged díszpolgára címet idén Vécsei László akadémikus, orvosprofesszor kapja. Pro Urbe díjjal Mózes Ervint Szeged korábbi főjegyzőjét és a deszki születésű Nagy Bandó András humoristát tüntetik ki. Cikkünk folyamatosan frissül!

A Szegedért Emlékéremmel pedig Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanárának munkáját, Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanárának érdemeit, valamint Szilasi László irodalomtörténész tevékenységét ismerik el.

A Himnuszt követően Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze szavalt, Petőfi Sándor költőnkre emlékezve a XIX. század költői című verset mondta el, majd a Szegedi Kortárs Balett Nézz fel! című előadása következett.

FRISSÍTVE (17:17) ELKEZDŐDÖTT BOTKA LÁSZLÓ ÜNNEPI BESZÉDE

Botka László polgármester azzal kezdte beszédét, hogy városunk több mint 300 éve visszanyerte szabadságát, amit évről évre több mint egy hetes ünnepséggel ünneplünk a Szeged Napja Ünnepségsorozat keretében. “Mi, szegediek a szabadságunk visszanyeréséhez kötjük városunk napját. Mert Szeged legfőbb értéke, egyben sikerének záloga is a szabadság” – mondta el Botka László.

Mint mondta a szabadság mellett az egyenlőség és testvériség városunk legfőbb értékei, ezért támogatást nyújtanak a rászorulóknak. “Mert a függetlenség megvédéséhez tettekre van szükség, nemcsak szép szavakra” – mondta el a polgármester. “Minél inkább veszélybe kerül városunk szabadsága, mi annál inkább összefogunk, hogy megőrizzük szabadságunkat. Szeged egy büszke, szabad európai város. Nemcsak múltunk, hanem jelenünk nagy embereit is ünnepeljük” – folytatta, majd méltatta az idei díjazottakat.

FRISSÍTVE (17:27) A POLGÁRMESTER BESZÉDÉBEN AZ IDEI DÍJAZOTTAKAT MÉLTATTA

Vécsei László akadémikus, orvosprofesszort, akit Szeged díszpolgára címmel tüntetnek ki, valamint Mózes Ervint Szeged korábbi főjegyzőjét és a deszki születésű Nagy Bandó András humoristát, akik Pro Urbe díjat kapnak ma. A Szegedért Emlékéremmel pedig Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanárának munkáját, Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanárának érdemeit, valamint Szilasi László irodalomtörténész tevékenységét ismerik el.

FRISSÍTVE (17:32) ÁTADJÁK A KITÜNTETÉSEKET A DÍJAZOTTAKNAK

“Boldog születésnapot büszke, szép, szabad Szeged!” – zárta ünnepi gondolatait Botka László, majd átadta a kitüntetéseket az idei díjazottaknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb