Kikapcs

Újdonsággal rukkol elő a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál: hét magyar operatőr alkotása mutatkozhat be az idén induló új szekcióban

Október 24. és 28. között startol el a szegedi Belvárosi Moziban a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. A rendezvényen idén először új szekciót is indítanak, melyben hét magyar operatőr nemzetközi fesztiválokon szereplő alkotását vetítik majd le.

Az előzsűri csaknem négyszáz nevezésből választotta ki az operatőri munkát fókuszba helyező fesztivál versenyprogramjában szereplő filmeket. Október 24. és 28. között a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban.

HÉT HAZAI ALKOTÓ MUTATKOZHAT BE A FESZTIVÁL ÚJ SZEKCIÓJÁBAN

A közlemény szerint a zsűri javaslatát elfogadva hét hazai alkotók által jegyzett – nemzetközi fesztiválokon szereplő – filmet is műsorra tűznek ősszel, melyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők.

  • A Csuja László és Nemes Anna rendezők Szelíd című filmjét Nagy Zágon fényképezte,
  • a Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor) operatőre Tóth Levente volt,
  • Gajdics Dávid fotografálta a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című alkotást (rendező: Baranyi Benő),
  • Veszélyes lehet a fagyi (rendező: Szilágyi Fanni) operatőre Szilágyi Gábor volt,
  • a Cicaverzum (rendező: Szeleczki Rozália) című filmet M. Deák Kristóf fényképezte,
  • Az első kettő (rendező: Szövényi-Lux Balázs) című alkotás Vass Gergely operatőr munkája,
  • Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (rendező: Oláh Kata) című filmet pedig Csukás Sándor fotografálta.
        

Az idei fesztiválon a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) is díjazza az általuk legjobbnak talált filmet, az elismerést bármelyik kategóriából, így az új szekcióból kikerülő film is elnyerheti.

A filmfesztivál ötlete 2016-ban, a szegedi születésű Zsigmond Vilmos halálának évében merült fel, az első fesztivált 2017-ben szervezték meg. A rendezvény évről-évre ráirányítja a figyelmet a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére, s egyúttal lehetőséget teremt a fiatal filmesek bemutatkozására.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb