KikapcsVideo365

Szeged365 árfigyelő: Festipay-mentes Hídivásár, 3000 forintos kolbász és a lángos, ami annyi, mint a Mars téren (videóval)

Tizedik napja pörög, pontosabban, hamarosan már csak pörgött a 2023-as Szeged Napja Ünnepségsorozat, amely a fináléra – nomeg a város háromszáznegyedik születésnapjára – parádés időjárást kapott az égiektől. Sok mindenben új a 27. alkalommal megtartott szegedi óriásfesztivál, a legnagyobb változás a fizetési rendszerben, meg persze – ahogy azt az utóbbi hónapok során megszokhattuk – az árak alakulásában történt. Körbekérdeztük a vendégeket és az árusokat, mit szólnak a készpénzmentes fesztiválozáshoz, közben pedig beröffentettük a Szeged365 Árfigyelő rovatunkat.

A fesztivál vendégeit faggató Szegedi Pletykák különkiadását IDE kattintva, a Szeged365 TikTok csatornán találod.

@szeged365

Mit szólsz a Festipayhez? Végigfaggattuk a Szegedi Borfesztivál vendégeit, íme a válaszok! Szeged365 SzegediPletykák

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

A VENDÉGEK TÖBBSÉGÉNÉL NEM VERTE KI A BIZTOSÍTÉKOT A FESTIPAY, AZ ÁRUSOKNÁL ANNÁL INKÁBB

Bejelentésekor hatalmas komment-cunamit eredményezett a Festipay rendszer bevezetése, azonban ezzel szemben az általunk megkérdezett vendégek többségének szinte semmiféle problémája nem volt a dologgal. A többség letudta annyival, hogy ha nincs kedve sorban állni a feltöltő pontokon, használja a saját bankkártyáját és kész. Az általunk megkérdezett árusok már sokkal másképp látták a dolgot, többségük nemtetszését fejezte ki, mint mondták,

  • egyrészt sok vásárlót veszítenek, meglepő módon főleg a külföldi vendégek állnak értetlenül a kártyás rendszer láttán,
  • másrészt pedig problémát jelent, hogy az azonnal jelentkező kiadásaik mellé a bevételeik első körben a szervezőnél landolnak, akitől majd csak a rendezvényt követően, pár nappal kapják meg azt, természetesen levonva az információink szerint 16% jutalékot. Az utóbbi helyzeten javít, hogy a Szegedi Városkép és Piac Kft-től úgy tudjuk, volt egy hét közbeni kifizetés is, ergo nem kell a teljes összeg kiutalásáig várniuk a jövő hétig.

Az utóbbiak többszöri győzködés ellenére is azt mondták, hogy a véleményüket csak név nélkül osztják meg. Fontos megjegyezni, hogy a készpénzmentes világrend elkerülte a Szegedi Hídivásárt, sőt, úgy általában mindenkit, aki kézművesként árul a rendezvénysorozaton.

SZIA URAM, EGY SZÁL KOLBÁSZ HÁROMEZERÉRT ÉRDEKEL?

Mivel a kézműves portékák, ajándéktárgyak árait egyediségük miatt bármivel összehasonlítani teljességgel felesleges, egyben lehetetlen is, ezért a soron következő Szeged365 Árfigyelőben azokra a termékekre fókuszáltunk, amelyek nagykereskedelmi forgalomban, vagy úgy általában, bármilyen más fesztiválon elérhetőek.

  • Kezdjük a legfontosabbal: borok. A Széchenyi téren a borszaküzletekhez képest másfélszeres, kétszeres szorzóval pörögnek a nedűk, a tavalyihoz képesti viszonylagos drágaság okaként a legtöbben a Festipay-rendszert jelölték meg. Az árfekvés nyilván nem olcsó (sőt, drága), de az ország más részein megtartott, kártyás rendszerben működő gasztrofesztiválokon is hasonló a helyzet a 2023-as szezonban.
  • A sörök – melyekből a Klauzál és a Dugonics téren főként a Fenyves Sörház és a Szent András Sörfőzde faházai domináltak – a pár hete megtartott majálishoz hasonlóan egészen normál árban vannak, 900-950 forintért indul a négy decis kézműves kínálat.
  • Sült krumplit 10 dekánként 7-800, kolbászt és csülköt 1200 forintért találtunk, de volt, ahol szálra mérték, laza 3000 forint per szafaládé magasságban.
  • Az örök kedvenc borkorcsolya a fenonemális lepénykínálat, ezek 2-3000 forint között mozognak.
  • A Szegedi Hídivásárban gyrost 1890-ért találtunk pitában és 2890-ért tálon, ez csak egy picivel drágább, mint egy mezei büfében.
  • A rétesek árai között standonként elég rendes különbségek voltak, az egyik helyen 400 forint volt egy túrós rétes, 10 méterrel arrébb már egy ezres, ránézésre ugyanaz volt a két termék, de a fene se tudja.
  • Ami abszolút pozitív volt: sima lángost 900 – ért találtunk a Belvárosi híd forgatagában, de a sajtos-tejfölös klasszik is csak 1400 forint volt, amely nagyjából a Mars téri piac árszintje.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb