Szegedi ArcokVideo365

Ilyen kellemes dallamokat sem hallhatunk minden nap a Kárász utcán – egy handpannel teremt különleges hangulatot Szeged szívében egy férfi (videóval)

Egyszerűen imádjuk, hogy Szegeden mindig történik valami! Utcazenészek tucatjai szoktak a Kárász utcán, vagy a Dugonics téren játszani, viszont ennyire kellemes dallamokat is ritkán hallhatunk Szeged főutcáján: kedden délután egy handpanen játszott egy férfi.

Vagyis játszik, hiszen még ezekben a pillanatokban is a Kölcsey utca és a Kárász utca kereszteződésénél teremt különleges hangulatot a fiatal srác. Richárd olvasónktól videót is kaptunk a nem mindennapi zenei élményről, köszönjük szépen!

@szeged365

Ilyen kellemes dallamokat sem hallhatunk minden nap a Kárász utcán: egy handpannel teremt különleges hangulatot Szeged szívében egy férfi

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

KÜLÖNÖS HANGSZER, KÜLÖNÖS DALLAMOK SZEGEDEN

A handpan egyébként egy acélból készült ütőhangszobor. Két egymással összehegesztett acél félgömbből áll. A felsőrészén helyezkedő hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Az először Svájcban készített hangszobor az acél dobokból (steelpan) kiindulva építették. Több éves kutatás és akusztikus kísérletezések és a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után a handpan egy UFO-ra emlékeztető alakot öltött. Hangja az ismert tibeti hangtálakra emlékeztethet.

Sokan Hang drum néven ismerik, de ez nem a pontos megnevezője. Kifejezetten a HANG egy jogvédett név a Svájci gyártóknál, akik a PANArt márka alatt futnak. Az első handpant (Hang drum PANArt) 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer alkotta meg a svájci Bern városában, és először a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be. Mondhatni, hogy a 21. század egyik legkülönlegesebb zenei találmánya. Felix és Sabina különlegességként nem a hangszerek közé sorolja a handpant. Egy egyedi világot akartak teremteni a varázslatossága miatt. Így lett hangszobor, hangszer helyett.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb