Közélet

Ajjaj, ilyen még nem volt: csütörtökön jön a Kormányinfó Gulyás Gergellyel, de most kivételesen Varga Mihály, pénzügyminiszter is jelen lesz

Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön, 15:00-kor sajtótájékoztatót tartanak.

Ez azért is érdekes, mert a Kormányinfókat általánosságban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartják délelőttönként. Most azonban délután lesz a tájékoztató, és Varga Mihály is csatlakozik hozzájuk.

EZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY VARGA IS JELEN LESZ

A Portfolio ezzel kapcsolatban azt írja, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter jelenléte a Kormányinfón arra utal, hogy az egyik központi téma a költségvetés lesz, ennek apropója pedig az lehet, hogy a kormány múlt pénteken átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Mindettől függetlenül érdekes a pénzügyminiszter részvétele a Kormányinfón, mert ez az első ilyen alkalom. Amit a költségvetésről tudni kell előzetesen:

  • A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt. 
  • A konvergenciaprogramban szereplő főbb makroszámokra épít a költségvetés, ami 6%-os inflációt és 4,1%-os GDP-növekedést jelent.
  • A különadókon felül tavaly bevezetett, és eredetileg 2 évre (vagyis 2023 év végéig) kihirdetett extraprofitadókat a kormány nem vezeti ki, szemben az Európai Bizottságnak tett ígéretével, csökkentett mértékben maradhatnak fent, a fizetéskötelezettség megmarad.
  • Az idei költségvetési folyamatok a kormány várakozásainál rosszabbul alakulnak, ez pedig gyengíti a 2024-es költségvetés alapjait.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb