Kikapcs

Célegyenesbe érkezett a szegedi agyagkatona-kiállítás építése, megérkeztek a gigaszobrok a múzeum homlokzatára

Célegyenesbe érkezett a szegedi agyagkatona-kiállítás építése: május 26-án, pénteken 17 órakor nyitja meg kapuit a tárlat. A kiállításon félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát mutatnak be különlegesen installálva. A tárlat célja, hogy ismertesse a katonák készítésének módszerét, történetét és megtalálásuk körülményeit.

Mindeközben ma két agyagkatona szobor került a múzeum homlokzatára, akik az ókori Kína-kiállításunk hírnökei lesznek. A katonákat az eredeti agyagkatonák alapján tervezték meg és készítették el.

1974-BEN LELTEK RÁ AZ ELSŐ AGYAGKATONÁKRA

A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti „elveszett” sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére. Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak.

NINCS KÉT EGYFORMA ARC

A katonák többsége az életnagyságúnál valamivel nagyobb: nagy részük magassága 184‒197 centiméter között váltakozik. A ruházat, illetve a védőfegyverzet elemeit agyagból alakították ki, a támadófegyvereket pedig eredeti formájukban gyártották le a szobrokhoz. Szinte hihetetlen, de nincs két egyforma arc a sokezernyi katona között: mindegyik szobor egyedi vonásokkal és arckifejezéssel bír.

A Móra Ferenc Múzeum ókori Kína-kiállítása több egységből fog állni. Az agyagkatonákat felvonultató tárlat május 26-án, pénteken 17 órakor nyitja meg kapuit. A második egységet várhatóan a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én nyitják meg, mely a sanghaji múzeumból érkező eredeti ókori tárgyakat fogja bemutatni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók és infó: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb