Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: kitört az Etna, de a Fontanus Központ kutatóit ez sem tántorította el, szegediekkel a fedélzeten utaztak ki Taorminába

A Fontanus Központ kutatói Török-Szabó Balázs vezetésével, számos tudományterület bevonásával több mint 10 éve végeznek kutatásokat a tudat témájával kapcsolatban. A kutatási eredmények alapján összeállított, átfogó, világszinten is új tudatmodellt Török-Szabó Balázs: A teoretika című munkájában publikálta. Az idei Szicíliában, Taorminában tartott konferencián a Fontanus szakemberei, szegediekkel a fedélzeten egy előadással és több úgynevezett tudományos poszterrel vannak jelen úgy, hogy közben kitört az Etna.

Az Etna a héten ismét hallatott magáról, három nappal ezelőtt tört ki, és hamu borította be Cataniát. Még ez sem riasztotta vissza a Fontanus Központ kutatóit, akik “A Tudat Tudománya” elnevezésű konferencián vesznek részt még most is – erről a helyszínen lévő egyik szegedi kutató, Dr. Bajzik Éva küldött szerkesztőségünknek egy is ismeretterjesztő beszámolót.

Mint kiderült, Török-Szabó Balázs és csapata egy előadással és több úgynevezett tudományos poszterrel érkeztek Szicíliára, a prezentáció címe pedig: Az “új” problematikája és a tudományosság kritériumai a tudat kérdéskörében. Az előadás azt a kérdést járja körbe, hogy hogyan jöhet létre új ismeret, mi szükséges ahhoz, hogy az új ismeret tudományos legyen, és hogy mit jelent mindez a tudattal kapcsolatos kutatásokban.

A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL ÉRKEZNEK TUDÓSOK A KONFERENCIÁRA

Mi a tudat? Hol található? Hogyan működik? A tudományok a mai napig keresik a válaszokat ezekre a kérdésekre. A különböző tudományterületek különféle nézőpontok szerint igyekeznek megérteni a tudat, az emberi tudat, a tudatosság mibenlétét. Foglalkozik a témával az orvos- és idegtudomány, a kvantumfizika, a pszichológia, a filozófia is. Számos kutatás és elmélet születik évről évre a témával kapcsolatban, azonban olyan egységes választ, amelyet minden tudomány elfogadhatónak tartana, eddig még nem találtak a kutatók – ezért is olyan fontosak a konferenciák.

A minden évben megrendezett “A Tudat Tudománya” (The Science of Consciousness, TSC) konferenciára a világ minden tájáról érkeznek a témával foglalkozó neves tudósok. A legismertebbek között található a Nobel-díjas Sir Roger Penrose és Stuart Hammeroff, akik az idegsejteken belüli kvantum fraktál elmélet kidolgozói, vagy Anil Seth, akinek “Az agyad szimulálja a valóságodat” c. TED beszédét több mint 10 millióan látták. Az előadásokon és beszélgetéseken résztvevők évről évre megosztják egymással a kutatási eredményeiket, ismereteiket, elméleteiket. A TSC-t idén Szicíliában, Taorminában tartják május 22. és 27. között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb