Közélet

Varga Mihály: Több pénz jut a honvédelemre a jövő évi költségvetésben, mert tartós háborúval számolunk – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Ma elvileg 15:00-tól Kormányinfót tart Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Ez azért is lesz érdekes, mert olyanra még nem volt példa, hogy a pénzügyminiszter a Kormányinfón tartson tájékoztatást.

Mint tegnap megírtuk, Varga Mihály jelenlétének nem lehet más oka, mint hogy a Kormányinfó egyik központi témája a költségvetés lesz. Ennek apropója pedig az lehet, hogy a kormány múlt pénteken átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (15:10): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette, hogy olyan szempontból is rendhagyó a Kormányinfó, hogy szerdán nem ülésezett a kormány, viszont a költségvetés megindokolta a sajtótájékoztatót, így Varga Mihály is részt vesz azon.

FRISSÍTVE (15:12): TÖBB FORRÁS JUT A VÉDELMI KIADÁSOKRA

A jövő évi költségvetés védelmi költségvetés, az elért eredmények megőrzésére épít, ezért több forrás jut a védelmi kiadásokra, megerősödik a honvédelmi alap, a családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a támogatások, megőrzik a nyugdíjak értékállóságát – kezdte Varga Mihály. Arra kell építeni, hogy a háború nem fog befejeződni, a jövő év során is tartani fog – ezzel számol a kormány, ezért a honvédelmi alap kerete 1300 milliárd forint fölé emelkedik, ami a GDP 2%-át is meghaladja. Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a honvédelmi kiadások növelésére.

FRISSÍTVE (15:16): LASSAN VEZETIK KI AZ EXTRAPROFIT-ADÓT, MARAD A NAGYCSALÁDOSOK ADÓKEDVEZMÉNYE IS

Megmaradnak jövőre is az extraprofit-adók, de arra látnak lehetőséget, hogy a jelenlegi szinthez képest csökkenjenek. Konkrétumokat egyelőre nem mondott ezzel kapcsolatban. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az idei évi növekedést továbbra is 1,5%-osra látja a kormány, a jövő évit pedig 4%-ra gyorsulhat a várakozás szerint. Fenntartja a kormány azt a célját, hogy jövőre 3% alatti legyen a deficit, 2,9%-os a célszám, az adósságráta pedig a terv szerint 66,7%-ra fog csökkenni a GDP arányában.

Az infláció éves szinten várhatóan 6%-os lesz, ehhez igazodik a tegnap már megjelent 6%-os tervezett nyugdíjemelés is.

A bizonytalan makropálya miatt 255 milliárd forintos központi költségvetési tartalékkal tervez. Mindezek mellett: a személyi-jövedelemadó mértéke marad 15 százalék, és a nagycsaládosok adókedvezményei is megmaradnak.

FRISSÍTVE (15:24): REZSICSÖKKENTÉS ÉS AZ EU

Varga Mihály után Gyulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. Az Európai Bizottság ajánlásaira reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta, hogy a magyar kormánynak fontos a költségvetési hiány csökkentése. A kormány eddig minden választási évben képes volt erre, még nehéz válságos időkben is. Elutasítják az EB javaslatát arra nézve, hogyan kéne ezt elérni, azaz Gulyás szerint marad a rezsicsökkentés. A kormány nem fogja 2023 végéig megszüntetni a rezsicsökkentést, más eszközökkel csökkenti majd a hiányt. A kondicionalitási eljárás még idén lezárulhat, de ez a visszatartott uniós pénzek kicsi részét érinti.

FRISSÍTVE (15:30): NEM VEHETI EL AZ EP HAZÁNKTÓL AZ UNIÓS SOROS ELNÖKI TISZTSÉGET

Az EP előtt csak egy határozattervezet fekszik, és ha meg is szavazzák, akkor sem veheti el az EP Magyarországtól a 2024 második felében esedékes uniós soros elnöki tisztséget – reagált Gulyás egy másik kérdésre.

FRISSÍTVE (15:42): NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK

Nincs B-terv, a kormány azzal számol, hogy a kormány megkapja az uniós forrásokat, nem terveznek megszorításokat, magát a szót sem ismerik, mondta Varga Mihály az ATV kérdésére.

FRISSÍTVE (15:44): ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY JÖNNEK MAJD AZ EU-S PÉNZEK

A költségvetés tervezésekor azzal számolt a kormány, hogy meg fognak érkezni az EU-s pénzek – mondta Varga Mihály. Az Erasmus és Horizont programok elérhetetlenné válnak-e a magyar diákok számára, vagy ebben az ügyben sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal? – érkezett a kérdés. Varga arra számít, hogy meg fognak jönni az uniós pénzek, de ha nem jönnek meg, akkor a kormány kifizeti azt a pár milliárd forintot, ami kiesne az EU-s források hiányával.

FRISSÍTVE (15:57): MEGFELELŐ IDŐBEN LESZ TÁJÉKOZTATÁS

A Mandiner kérdésére Varga Mihály elmondta, hogy a megfelelő időben adnak tájékoztatást az extraprofitadó kivezetéséről. Ez a kormány az adócsökkentés kormánya, mondta arra, hogy csökken-e az extraprofitadó mértéke. Várható a kampányfinanszírozási törvények módosítása, lehet, hogy már a tavaszi ülésszakban beadják az erre vonatkozó javaslatot, mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (16:01): GULYÁS SZERINT ELMENNEK MAGYARORSZÁGRÓL A SZÉTERESZTETT CSEMPÉSZEK

Sok olyan bolt bezárt, ami gyógyászati segédeszközt árul, tervezik-e a receptre adható segédeszközök támogatását – érkezett az Rtl kérdése. Gulyás szerint terveznek ilyesmit, de pontos információt nem tudnak adni egyelőre. Az RTL kérdezte Gulyást arról is, hogy mi történik akkor, ha a kormány ösztönzésére a börtönökből szabadon engedett mintegy hatszáz embercsempész nem hagyja el az országot. Ha valaki három napon belül nem hagyja el az országot, akkor újra börtönbe kerül – mondta Gulyás. „Szerintem” a nagy részük elmegy – fogalmazott a miniszter. Reméli, hogy a hazájuk felé mennek, de az is lehet, hogy Nyugat felé.

FRISSÍTVE (15:09): JÖVŐRE IS SEGÍTÜNK AZ UKRÁN MENEKÜLTEKNEK

A felfüggesztett uniós források egy részét a kormány a költségvetésből fedezné, mekkora összegről van szó? – kérdezte a TV2. Néhány milliárd forintról van szó, mondta Varga. Akkor is volt ilyesmire példa, mikor korábban csúsztak az uniós támogatások. Természetesen lesz elkülönített összeg az ukrán menekültek segélyezésére a jövő évi költségvetésben, tette hozzá egy másik kérdésre. Gulyás Gergely nem tudott konkrét összeget mondani, hogy eddig mennyibe került a háború elől menekülők támogatása.

Forrás: Telex, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb