Mindenmás

Félárva gólyafiókákat mentettek Tiszaszigeten, áramütés miatt pusztult el az egyik szülő

Áramütés következtében elpusztult egy fehérgólya-szülő Tiszaszigeten, és mivel a pár másik tagja a folyamatosan cseperedő fiókák mellett tartózkodott, nem volt lehetősége az utódait táplálékkal ellátni, ezért a Szegedi Vadasparkba kellett szállítani a kis gólyákat – írta meg weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A fiókák 2-3 hetes koráig a gólyaszülők egyike a fiatalok védelme érdekében folyamatosan a fészekben tartózkodik, és csak a pár egyik tagja hordja a táplálékot. Ezért a helyszínre érkező szakemberek úgy döntöttek, hogy a négy félárva kisgólya mentését követően a vadasparkba szállítják azokat.

Amennyiben a fiókák idősebb korában történik az egyik szülő elvesztése, akkor minden bizonnyal a másik madár egyedül is fel tudja nevelni az utódait, az ilyen esetekben a mentési akciókra sincs szükség, viszont ez most másként történt.

Nem is olyan rég három másik kicsit is menteni kellett a vármegyénkben, ugyanis fiókái születtek annak a gólyának, amelyik pár hete egy motorossal ütközött és elpusztult Vásárhelynél:

Fotó és forrás: Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb