Közélet

Magyarország eddig 777 külföldi embercsempészt eresztett szélnek a hazai börtönökből

Magyarország az elmúlt hetekben összesen 777 külföldi embercsempészt engedett szabadon, többségében szerb, ukrán és román állampolgárokat – tudta meg a Reuters a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BvOP). A múlt héten ez a szám még 606 volt, tehát kicsit több mint egy hét alatt további 171 elítéltet eresztettek szélnek.

Összesen egyébként 2636 fő esetében vizsgálták a 148/2023. (IV. 27.) kormányrendelet szerinti reintegrációs őrizetre bocsájtás lehetőségét az országban. Ennek értelmében a szabadon eresztett elítélt embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti.

MÉG 31 ELÍTÉLTET KÜLDENEK EL

A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint 808 fő az a külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartott, akik kizárólag embercsempészést követtek el – más kapcsolódó bűncselekmény nélkül –, azaz ennyien felelnek meg a jogszabály által meghatározott feltéteknek, így várhatóan további 31 elítéltet küldenek el a büntetés-végrehajtási intézetekből a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb