Mindenmás

Megbolondult a természet? Földrengés és villámárvíz okozott riadalmat kedden, sőt, még egy tornádó is kialakult Óbuda fölött

Kedden kora este 19 óra 26 perckor földrengés volt Arad megyében, amit a szegediek is éreztek, előtte délután sárfolyam sodorta el az autókat a Szekszárdtól északnyugatra található közel 700 fős Kétyen, majd késő estére is jutott bőven izgalom, hiszen egy tornádó alakult ki Óbuda fölött.

Sok eső, zápor, zivatar és még földrengés is szerepelt a keddi időjárás-menün, a Fejér megyei Kincsesbányán 6 óra alatt egy egész havi csapadék zúdult le, Budapesten pedig egy mini tornádó kavargott Óbuda felett. Az érkező és Budát alaposan megtépázó zivatar aljáról egy tölcsér alakú felhő nyúlt alá, az örvénylő légoszlop feltételezhetően a talajt is elérte, vagyis ebben az esetben tornádóról beszélhetünk. A képződmény nem egy nagy méretű szupercellás zivatarfelhőhöz (mint amilyenek az USA területén és néha hazánkban is pusztítanak), és annak ún. mezociklonjához társult, hanem egy úgynevezett nem-mezociklonális tornádó alakulhatott ki.

A HVG megjegyzi, hogy a jelenség úgy alakul ki, hogy a gyorsan feltornyosuló gomolyfelhők ekkor összehúzzák az áramlást és a kezdeti jelentéktelen forgásból – ahogy az érintett terület egyre jobban keskenyedik – egy szűk, egyre gyorsabban forgó légoszlop alakul ki, épp úgy, mint ahogy egy műkorcsolyázó forgása annál jobban felgyorsul, minél jobban behúzza a karjait.

ÁRVÍZ ÉS SÁRFOLYAM HAZÁNKBAN

Mindeközben tőlünk 150 kilométerre a heves felhőszakadások következtében pusztító villámárvíz, valóságos sárfolyam alakult ki, amely még egy-egy autót is odébb pakolt. A községben rengeteg kertet elöntött a saras víz, az Időkép szerint volt olyan autó, amit szó szerint elsodort a sárfolyam, a házak melletti kiskertekben, veteményesekben, gyümölcsösökben iszonyatos károk keletkezhettek.

FÖLDRENGÉS ARAD MEGYÉBEN

Kedden este folyamatosan özönlöttek a Szeged365 olvasói tudósítások, amelyek többsége bemozduló csillárokról és egyéb földrengés-szerű eseményekről szól. Az ok egy, a Richter-skála szerinti 5,0-ös erősségű földrengés, melyet kedd kora este 19 óra 26 perckor mértek Arad megyében. Az Országos Földfizikai Kutatási és Fejlesztési Intézet (INCDFP) szerint a földrengés 10 km mélységben, Aradtól 11 km-re délkeletre, Temesvártól 42 km-re északra történt.

MÁSODFOKÚ RIASZTÁS VAN ÉRVÉNYBEN VÁRMEGYÉNKBEN

Mindeközben másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ vármegyénkre a zivatarok veszély miatt. Ma is folytatódik a fülledt idő, országszerte számíthatunk majd ismétlődő esőre, záporok, zivatarokra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb