Mindenmás

Ennyi volt, vége a kupakgyűjtésnek, többet nem lehet vele adományozni

Az adománygyűjtés egyik népszerű módja a kupakgyűjtés, mellyel igen lassan, de biztosan pénzhez lehetett juttatni azt a személyt, alapítványt, amelyiket ilyen módon támogatni kívántunk. Sok helyen fémből készült kupakgyűjtő szívekbe (vagy egyéb formájú tárolókba) dobhattuk a műanyagkupakokat, viszont ennek júliustól vége.

Rengetegszer írtunk már arról, hogy kupakgyűjtésbe kezdenek egy-egy beteg gyermek támogatására Szegeden. Az összegyűjtött kupakokat eddig hulladékkezelő cégek vették át, kilónként általában 20-80 forint közötti áron. Látható, hogy nem lehet vele vagyonokat keresni, de van, hogy minden forint számít, ezért hasonló akció zajlott Petra, és Bende esetében is:

NEM VESZIK ÁT A KUPAKOKAT A CÉGEK

Mint kiderült, a kupakgyűjtős akcióknak vége, hiszen június 30-tól befejezik ezek a cégek a kupakátvételt, mert egy EU-s szabályozás miatt a jövőben le sem fog jönni a palackokról a kupak (van olyan márka, ahol ezt már tapasztalhatjuk), de a feldolgozás módja is változni fog. Így aki támogatást szeretne nyújtani, más formában kell megtennie azt.

JOBBAN MEGÉRI MÁSHOGY ADAKOZNI?

A Sokszínű Vidék szerint a kupakgyűjtés létjogosultságáról megoszlottak eddig is a vélemények. “Ahhoz, hogy egy magyar ember száz forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellene összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz ötszáz-hatszáz darab. A kupakokból egy kamionra olyan négy-öt tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 forint kilónként, amihez még 15 forint szállítási költség járul, így valójában csak 50 forintot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250 ezer forint. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet” – nyilatkozta korábban Hájos Tibor, hulladékgazdálkozási szakember.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb