Közélet

Ukrán hadifoglyokat szállítottak Magyarországra

Az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt az, hogy 11 ukrán hadifoglyot Magyarországra szállítottak nemrég – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mint kiderült, kárpátaljai magyarokról van szó. 

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleményéből derült ki egyébként, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra. Ezt erősítette meg most a magyar kormány.

KÁRPÁTALJAI SZÁRMAZÁSÚ UKRÁN HADIFOGLYOK ÉRKEZTEK

“Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították – írták az ezzel kapcsolatban kiadott közleményben. Az atv.hu megtudta, hogy a program koordinációját Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is. Tehát az akció egyházi keretek közt zajlott le. 

A MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT MŰKÖDÖTT KÖZRE

Az ATV forrásai megerősítették, hogy valóban kárpátaljai magyarokról van szó. Magyar részről nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre mindebben. Az esettel kapcsolatban Semjén Zsolt nyilatkozott is röviden az ATV-nek, és azt mondta: az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt az, hogy ezeket az embereket Magyarországra szállították. “Ez emberi és hazafias kötelességem” – mondta az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes a hadifoglyok Magyarországra szállításáról.

Az Index megjegyzi, hogy Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés tisztviselője már reagált is a hírekre. Juszov az orosz patriarchátus közleményéről azt mondta: nem tudják megerősíteni, hogy valóban igaz-e az, amit az oroszok írtak. Juszov azt is hozzátette: az ukrán külügyminisztérium kérdéseket küldött a magyar külügynek és személyesen Semjén Zsoltnak is, hogy tisztázzák a történteket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb