Kikapcs

Nagyon izgatottak vagyunk: megérkezett az uralkodói halotti jádepáncél Szegedre

Elérkezett a várva várt pillanat: pénteken délután megérkezett Sanghajból a szegedi Kína-kiállítás kollekciója. A tárgyakat tartalmazó ládákat elhelyezték a Móra Ferenc Múzeum egyik kiállítótermében: néhány napig akklimatizálódniuk kell, hogy megszokják új környezetüket. A ládák egyikében fekszik a kollekció legkiemelkedőbb darabja, egy igazi szenzáció: egy teljes uralkodói halotti jádepáncél, tudatta az intézmény szerkesztőségünkkel.

TÖBB MINT 8 EZER KILOMÉTERT TETTEK MEG

Több mint 8000 kilométeres utazás után megérkeztek Sanghajból azok az ókori kínai tárgyak, melyeket hamarosan a Móra Ferenc Múzeumban láthat a nagyközönség. A tárgyak először repülővel utaztak Ferihegyre, majd onnan speciális műtárgyszállító teherautóval érkeztek meg a szegedi múzeumhoz. A tárgyakat tartalmazó ládákat beszállították az egyik kiállítótérbe, ahol azonban nem lehetett őket azonnal kinyitni: néhány napig akklimatizálódniuk kell, azaz hozzá kell szokniuk új környezetükhöz.

A JÖVŐ HÉTEN NYITJÁK KI A LÁDÁKAT

A ládákat a jövő hét folyamán kezdik el kinyitni kínai kurátorok közreműködésével – ők azok a Sanghajból érkező szakemberek, akik felügyelik a tárgyak kicsomagolását és vitrinbe helyezését. A kollekció szenzációnak számító része egy teljes uralkodói halotti jádepáncél: az aranyszálakkal összefűzött, jádelapokból álló páncél biztosította test és a lélek halhatatlanságát az ókori Kínában. A műtárgyak között emellett találunk különleges használati és dísztárgyakat is: például tigris formájú szőnyegnehezéket, kozmetikai dobozt, füstölőtartót, és egy jáde-lapra „írt” föld-eladási szerződést is.

Forrás és fotók: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb