Kikapcs

Lenyűgöző: befutottak az első fotók a tiszavirágzásról, beindult az előrajzás a Maroson és a Tiszán is Szegednél

“A Maroson jó előrajzás: tízezres nagyságrend. Gyenge években volt már ilyen a főrajzás is. A Tiszán Szegednél ezres nagyságrend” – osztották meg a Tisza-Maros sétány nevű szegedi csoportba András Albert posztját, aki tegnap vette szemügyre, hogy áll a tiszavirágzás a vármegyénkben.

Mint tovább írta, Ányásnál még semmi, de tegnap már Poroszlónál is látott néhány kérészt. Két napja írtunk a témában, akkor már elkezdtek szállingózni az első példányok. A rendőrség is fokozottan figyel, súlyos pénzbüntetés járhat azért, ha elpusztítunk egy egyedet!

FOKOZOTT FIGYELEM A TISZÁN

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a korábbi évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra – közölte a rendőrség szerdán. Mint kiemelték, hazánk egyik védett rovar faja a tiszavirág (Palingenia longicauda). A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb