Szegedi Arcok

Egyre tömegesebben jelennek meg a kérészek Makónál és Algyőnél, de a főrajzásra még várni kell (fotók)

A makói Maros-hídnál százával emelkedtek a levegőbe a kérészek, Lóczi Gábornak sikerült is lefotózni az előrajzást. Vasárnap viszont a Tiszán Algyőnél figyeltek meg násztáncot. Kristó Bianka észlelő azon szerencsések közé tartozott, akik részesei lehettek az élménynek. Ezekből a fotókból szemezgettünk most Nektek és az is kiderült, hogy a főrajzásra még várni kell.  

Mint a múlt héten megírtuk: befutottak az első fotók a tiszavirágzásról, beindult az előrajzás a Maroson és a Tiszán is Szegednél. Azóta egyre többen posztolnak arról, hogy mennyire lenyűgöző látványt nyújtanak a kérészek a Dél-Alföldön.

AKÁR SZÁZEZRES NAGYSÁGRENDBEN IS LÁTHATJUK A KÉRÉSZEKET

“A fotók a héten készültek a makói híd mellett a Maroson. Amatőr fotós vagyok, olyan 5-6 éve próbálom lencsevégre kapni a tiszavirágzást, ami nem egyszerű feladat” – mesélte Lóczi Gábor a Sokszínű vidéknek. Természetesen nem sikerült pontosabban “megszámolni” őket, de a fotós szerint nagyjából előrajzáskor szokott ennyi kérész repülni a víztükör felett. Ezekben a napokban a Tiszán és mellékfolyóin is várható, hogy akár százezres tömegben is felkerekedjenek. Előfordul, hogy csak két napig rajzanak a kérészek, akkor a második nap sokkal intenzívebb, szinte alig látni tőlük. Gábor azt mesélte, volt olyan év, amikor 3 napig tartott a látványos repülés, de átélte már azt is, hogy 4-5 napig átlagosan ugyanannyian “keringőztek” a vízen.

A FŐRAJZÁSRA MÉG VÁRNI KELL

Az Időkép ma azt írta, hogy egyre több kérésszel találkozhatunk a Tisza alsó szakaszán. Vasárnap a Tiszán Algyőnél figyeltek meg előrajzást. Kristó Bianka a lap észlelője azon szerencsések közé tartozott, akik részesei lehettek az élménynek. Mint kiemelték, a főrajzásra még egy kicsit várni kell, a Tiszakürti Arborétum idén Tiszainokán szervez tiszavirág túrákat három napon át. Ennek a három napnak a pontos idejét a megfigyelések alapján fogják kijelölni, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgazóság honlapján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb