Mindenmás

Hadat üzent a katasztrófavédelem a szúnyogoknak: brutális irtás lesz Szegeden és a vármegyénk településein

Tizenhat vármegye összesen 438 településén, összesen 98 ezer hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés. A szúnyogok elleni védekezés ezen a héten intenzív lesz a Csongrád-Csanád vármegyei településeken is – tudtuk meg hétfőn a katasztrófavédelemtől.

Mint kiemelték, a korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kimondottan kedvez csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben.

ÁPRILIS ELEJE ÓTA GYÉRÍTENEK

A folyók és a nagyobb állóvizek térségében a katasztrófavédelem április eleje óta folyamatosan gondoskodik a szúnyoglárvák gyérítéséről. A június eleji viharok és villámárvizek miatt milliószámra jöttek létre a szúnyogok kifejlődéséhez optimális állóvizek. Az elaprózott vízfelületeket biológiai módszerrel nem lehet hatékonyan kezelni, és a természetvédelmi területeken is korlátozottak a beavatkozási lehetőségek még a biológiai eljárással is. 

SZEGEDEN CSÜTÖRTÖKÖN IRTANAK

A kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, irtószeres permetezéssel lehet védekezni, ilyen kezeléseket kizárólag a települések belterületén végeznek a szakemberek. A héten autóról juttatják ki a megfelelő készítményt, a legtöbb területen a közlekedést és az embereket kevésbé zavaró úgynevezett ULV eljárással (ultra low volume), amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak, és most szinte az egész vármegye, minden településén gyérítenek majd. A népes lista szerint Szegedre 22-én, azaz csütörtökön kerül sor, és 3 ezer hektáron irtanak. Mindezek mellett:

  • Csongrádon, Mórahalmon és Röszkén 23-án gyérítenek,
  • Makón és Algyőn 22-én,
  • Hódmezővásárhelyen és Sándorfalván 21-én,
  • Tömörkényen és Csanyteleken 20-án,
  • 19-én pedig Apátfalván és Magyarcsanádon.

A többi településen tervezett szúnyogirtásokról ITT tájékozódhatsz. A közlemény szerint minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. A késő esti és éjszakai munkavégzés, illetve az alacsony dózis miatt a méhek és más nappal aktív beporzó rovarok nem veszélyeztetettek – emelték ki.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb