Közélet

Maradnak vagy mennek? Ma dönt a kormány, de már kiszivárgott, mi lesz az árstopok sorsa

Közeleg a június 30-i határidő, de úgy fest, nem kell tovább várni: szerdán, azaz ma kiderül, megy vagy marad az élelmiszerárstop. Az Index úgy tudja, a kérdés már a kormányülés előtt eldőlt, információik szerint meghosszabbítják az élelmiszerárstopot, vagyis július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón előrebocsátotta, hogy a következő kormányülésen dönthetnek a kérdésben, vagyis a téma szerdán újra asztalra kerül.

MARADNAK AZ ÁRSTOPOK

Bár sokan arra számítottak, hogy a kötelező bolti akciózás június 1-jei, illetve az online árfigyelő rendszer július 1-jei bevezetése együttesen kiválthatja a tavaly február óta velünk élő élelmiszerárstopot, a június 30-i határidő azonban nem jelenti az intézkedés végét. Elsősorban azért maradnak az árstopok, mert ugyan csökkent az infláció, a KSH legutóbbi, májusi adatai szerint azonban még mindig 21,5 százalékos a fogyasztói árindex, azon belül pedig az élelmiszer-drágulás üteme 33,5 százalékos. Például az édesipari lisztesáru 59,6 százalékkal került többe, mint tavaly májusban, de a kenyér ára is 52,7, a tejtermékeké 51,3 százalékkal ment feljebb.Információk szerint abban egységes a kormánytagok véleménye, hogy az élelmiszerárstopnak egyelőre maradnia kell, azon a téren viszont nagy a szórás, hogy meddig érdemes hosszabbítani.

MEDDIG MARADNAK?

A lap azt írja, hogy a konzervatívabb megoldások szerint elég lehet plusz egy-két hónap, de van az asztalon három plusz három hónapos forgatókönyv is, ami nemhogy a nyári időszakra, hanem egészen az év végéig rendezné a kérdést, beleértve a karácsonyi bevásárlást. Ez utóbbi még messze van, de a kormányzati kommunikáció visszatérő eleme az egy számjegyű infláció elérése is. Ennek megfelelően az árszabályozás július 1-től is érvényben marad, s az eddigieknek megfelelően az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál, míg

  • a tyúktojás,
  • és az étkezési burgonya, az újburgonya

termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

HIDEGÉLELMISZER ÉS SZÉP-KÁRTYA

A legutóbbi Kormányinfón ugyancsak téma volt az extraprofitadó, annak mérséklésére azonban egyelőre csak a gyógyszeriparnak kínált alternatívát a kormány, ösztönözve a beruházásaikat, fejlesztéseiket. A kiskereskedelemben ellentételes előjelű folyamat játszódik le: a különadó mértékét a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1-ről 4,5 százalékra emelték 2024-re. A masszív lejtmenetben lévő élelmiszer-kiskereskedelmi forgalmat ellenben egy örökzöld megoldással újra élénkítené a kormány, ez pedig a SZÉP-kártya táncparkettre hívása. Augusztus 1-től december 31-ig ismét lehet hidegélelmiszert is vásárolni a pihenőkártyával, ez a határidő pedig egybeesne a lapunk által is vázolt, hosszabb távra szóló ársapkás tervezettel. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb