Közélet

A rezsit érintő intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely, hideg ételre is fel lehet használni ezentúl a SZÉP-kártyát – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Valami nagyon sürgetőt akarhatnak bejelenteni, hiszen a már jól megszokott csütörtöki időpont helyett ezúttal hétfőn délelőtt 10:30-kor érkezik a Kormányinfó. A legutóbbi ilyen sajtótájékoztató több, mint három hete volt, azóta többször is összeült a kormány, így számos témában várhatóak bejelentések.

„Mit miért tesz a kormány” címmel holnap, június 19-én 10 óra 30 perckor Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter – írja az Index. Vélhetően lesz miről beszámolni hétfőn, néhány tipp, hogy miről lehet ma szó:

  • Orbán Viktor június 7-én a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát felrobbantása miatt hívta össze a kormány tagjait, Facebook-bejegyezésében azt írta: „A szomszédunkban dúló háború magasabb fokozatba kapcsolt. A kormány a helyén. Megvédjük a magyar embereket! “.
  • Június 8-án ,szintén az ukrán–orosz háborúban fokozódó harcok miatt, a Védelmi Tanács is összeült.
  • A kormány rendhagyó módon múlt hét kedden is összeült, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán azt emelte ki, hogy „a magyarok békében és biztonságban szeretnének élni a jövőben is”, ezen dolgoztak a kormányülésen is.

Mindezek mellet szóba kerülhet még a státusztörvény, amelyről mintegy 18 órán át vitáztak a parlamentben, vagy a migránskvóta bevezetése, de szó eshet a hipermarketek kötelező akciózása is.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:33): KEZDÜNK

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azzal kezdte a Kormányinfót, hogy kiemelte: a háború új szakaszába lépett, és a harctéren egyre többen halnak meg. Éppen ezért nemcsak magyar nemzeti érdek, hogy mielőbb béke legyen – tette hozzá. Két atomnagyhatalom az urántartalmú lőszerek bevetését sem tartja túlzásnak, és Oroszország is erre készül, veszélyes eszkaláció indult. “A magyar álláspontot elhallgattatnák az Európai Unióban” – jelentette ki a miniszter, leszögezve, hogy kitartanak az álláspontjuk mellett.

FRISSÍTVE (10:36): ÁLLAMKÖTVÉNY

“Fontos, hogy 2024-re legyen elfogadott költségvetés, ez védelmi költségvetés lesz most” – ismételte el Gulyás a korábbi kormányálláspontot. GDP arányos összeg a honvédelemre eléri a 2 százalékát a magyar gazdasági összterméknek, mondta a miniszter, majd a magyar államkötvényeket kezdte el reklámozni, hogy az a jó megoldás az embereknek.

FRISSÍTVE (10:40): ÁRPLAFONT VEZETNEK BE

A gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta a miniszter, hogy továbbra is az energiaár a legfőbb probléma, és ezen belül az áramár. A vállalatok többsége rögzített áras szerződést kötött, 81 százalék döntött így. Ennek az lett a következménye, hogy ezeknek a vállalkozásoknak egyharmada 320 euró/megawatt árat fizet. A kormány árplafont vezet be július 1-től, és a legmagasabb ár 200 euró/megawatt lesz. Feldolgozóiparra, és a raktározásra terjesztik ki ezt a lépést – mondta a miniszter. Több mint 5000 vállalkozásnak segít ez a lépés, és 40 milliárd forintos költséggel jár.  Cserébe azt várják, hogy növeljék a gyártási kapacitásokat és ne emeljék az árakat, az iparkamara ennek ellenőrzését vállalja. Az intézkedés több mint ötezer vállalkozásnak segít, mintegy 40 milliárdos költségvetési kiadás mellett.

FRISSÍTVE (10:45): HIDEG ÉTELRE IS FEL LEHET HASZNÁLNI A SZÉP-KÁRTYÁT

A SZÉP-kártyán lévő összegeket hideg ételre is fel lehet használni a következőkben – jelentette be Gulyás. Augusztus 1-től december 31-ig van erre lehetőség. Ebben az időszakban a munkáltatók a szépkártya keretet további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók. A gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akció harmadik pontja, így július 1-től a gyógyszergyártók a 40 százalékos extraprofit-adó felét le tudják írni, ha beruházásokat hajtanak végre. Jövőre pedig tovább felezik ezt az adót, ha továbbra is beruháznak – mondta a miniszter. 

FRISSÍTVE (10:52): MENEKÜLTKVÓTA ÉS BRÜSSZEL

Gulyás Gergely a menekültkvótáról újra elmondta, minden eszközt ki kell használni, meglátják, hogy a rendelet túllép-e azon a kereten, amit az uniós jog ezen a területen megenged. Következő téma: hogy állnak a várható uniós pénzek? Gulyás szerint a labda Brüsszelnél pattog, Magyarország teljesítette a vállalásait. Mindez csak politikai döntés kérdése már, „mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az EP-ben ülő magyar ellenzéki politikusok ármánykodása ellenére, jog szerint odaadják a magyaroknak járó pénzeket”. Gulyás szerint Brüsszelben most félnek. Július elején elvileg már küldhetik a magyarok a számlákat.

FRISSÍTVE (10:58): PEDAGÓGUSBÉREK

A státusztörvénnyel kapcsolatos, 18 órán át tartó parlamenti vitáról kérdezte egy kormányközeli újságíró Gulyás Gergelyt, aki azt mondta: szerinte az új törvény tartalmaz béremelést, igaz, ennek mértéke függ az EU-s pénzek érkezésétől is. De Gulyás szerint 2030-ig a pedagógusok béremelésére 7000 milliárd forintot fog költeni a kormány, amiből csak mintegy 800 milliárdot fizetne az EU, tehát nem igaz az, hogy a kormány az uniós pénzekből akarja megoldani a tanárok béremelését. A státusztörvény tartalmaz a miniszter szerint 10 hét szabadságot, és tartalmazza azt is, hogy maximum 24 órát kell egy héten tanítaniuk. Gulyás úgy véli: ezek nem ellentétesek a tanárok érdekeivel.

FRISSÍTVE (11:06): MÉG NEM DÖNTÖTTEK AZ ÁRSTOPOKRÓL

Gulyás Gergely szerint még nem dőlt el, hogy meghosszabbítják-e az árstopokat. A miniszter szerint a következő ülésén dönt erről a kormány.

FRISSÍTVE (11:11): ORBÁN ÉS KIJEV

Orbán lehetséges vagy nem lehetséges kijevi látogatásáról Gulyás megismételte, hogy „ha ennek értelme van, természetesen készen állunk”. A miniszterlelnök külpolitikai útjait egyébként is általában akkorra szervezik, ha „ha érdemi előrelépést lehet elérni az ügyekben”. Moszkvai látogatásról nem volt szó.

FRISSÍTVE (11:23): LÁZÁR VS MZP

Ha van autentikus politikus Hódmezővásárhelyen, az Lázár János, de a kormánynak nincs hivatalos álláspontja arról, amit Lázár mondott – az építésügyi miniszter ugyanis pár napja így fogalmazott: „Ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek, ami persze szívük joga, és van persze lehetőségük erre, akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”. Gulyástól újra kérdezték, hogy akkor most tényleg ez a hivatalos kormányálláspont, így zsarolják-e a hódmezővásárhelyieket, mire Gulyás azt felelte, a kormány nem szokott zsarolni, de amit Lázár mond, az „autentikus”.

FRISSÍTVE (11:36): JÚNIUS 7-IG SZAVAZNAK A STÁTUSZTÖRVÉNYRŐL

Gulyás nem tudja megmondani, pontosan mikor szavaznak a státusztörvényről, de július 7-ig ez meg fog történni. Egyébként pedig „hosszabb ideje hallgat” már Gulyás arról, hogy a törvényt szerinte hibásan státusztörvénynek nevezik, ő új életpályamodellnek hívná azt.

FRISSÍTVE (11:48): HADIFOGLYOK

Az Oroszország által Magyarországnak átadott, kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy már nem minősül hadifogolynak jogi értelemben az átadott tizenegy ember. Egyházközi együttműködés történt, ami megfelel minden előírásnak. Szabad akaratukból jöttek ide (hozták őket), és szabad akaratukból dönthetnek arról, hogy elhagyják-e az országot, erre is van lehetőségük, nem figyelteti meg őket a magyar állam, oda utaznak, ahova akarnak. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott (Gulyás arra utalt, hogy a többségük ilyen).

A miniszter azt mondta, bár az ide érkezésük után tájékoztatták Ukrajnát arról, hogy korábban az ukrán hadsereg kötelékében harcoló, majd orosz hadifogságba eső tizenegy embert Magyarországra hozták, de konkrét neveket nem adtak meg, ezért történhetett az, hogy Ukrajnának kellett kiderítenie, hogy pontosan kikről, melyik korábbi katonáikról lehet szó.

Forrás: Kormányinfó, Index, Telex, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb