Közélet

„Kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt” eltiltott egy papot Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök (frissítve)

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta D. atyát – közölte szűkszavúan az egyház abban a hosszú-hosszú felsorolásban, amelyet minden nyáron közzétesznek a katolikus egyházmegyék személyi változásairól.

A 444.hu megkérdezte, mi áll a döntés hátterében, amire a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyorsan, bár röviden válaszolt: a nyugalmazott lelkészt „minden papi tevékenység végzésétől eltiltotta főpásztora, kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt, és elrendelte az ügy előzetes vizsgálatát”.

ORVOSKÉNT IS PRAKTIZÁL

A lap azt írja, hogy az orvosként is praktizáló D., ahhoz képest, hogy két teljes embert kívánó hivatása van, számos egyéb közéleti szerepet vállalt. Egyik hivatalos megszólítása v. lg. dr. atya, vagyis vitéz, lovag, doktor és pap. Egyik előadása alkalmával úgy mutatták be mint jogász, teológus, karnagy, pedagógus és egy lovagrend rendi bírója, de „Doki atyaként” is szoktak hivatkozni rá. Korábban volt cserkészparancsnok, az Országgyűlés szakértője és a SOTE oktatója is hivatalos életrajza szerint.

FRISSÍTVE (2024.01.19): ALAPTALANNAK BIZONYULT A VÁD

A fejlemény az ügyben, hogy a lefolytatott vizsgálat szerint a vád alaptalannak bizonyult, ezért Kiss-Rigó László püspök visszavonta a pap felfüggesztését. “A feljelentő vádja alaptalannak bizonyult. A keletkezett dokumentumokat a polgári hatóságnak is megküldjük” – ez állt az egyházi közleményben. Január 19-én Novák Előd, országgyűlési képviselő arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a “polgári hatóságok sem találtak semmi okot rá, hogy akár csak nyomozást is indítsanak.”

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb