Mindenmás

Egy vascsővel brutálisan megverte, majd a nő nyakára lépett – hat év börtönt kapott jogerősen a feleségét egy szegedi panzióban megölő férfi

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette miatt J. Z. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. Az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamán – 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés – az ítélőtábla ugyan nem változtatott, de a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye lehetőségéből kizárta – közölte szerkesztőségünkkel az ügyészség.

Mint kiderült, mindezek mellett mellőzte továbbá a közügyektől eltiltás büntetésre vonatkozó rendelkezést is.

AZ ASSZONY BENYÚJTOTTA A VÁLÓKERESETET

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a hat kisegítő osztályt végzett vádlott és a tanár, gyógypedagógus végzettségű sértett között már a bűncselekmény előtt csaknem egy évvel megszakadt a házastársi kapcsolat, az asszony be is nyújtotta a válókeresetet. Ennek ellenére a vádlott a nő közelében maradt, az utcára kerülve a sértett lakóhelye lépcsőházában töltötte az éjszakákat, ingóságait és ruházatát is ott tárolta. A vádlottal szemben az asszony kezdeményezésére több eljárás is indult, de egy kivételével ezeket a rendőrség megszüntette. A bíróság a vádlott távoltartását is elrendelte korábban, ennek időtartama azonban a cselekményt megelőzően már lejárt.

BRUTÁLISAN MEGVERTE AZ ASSZONYT

A vádlott és a sértett 2021. április 23. napjára találkozót beszéltek meg, ennek helyszínéül egy szegedi panzióban béreltek szobát. A találkozón a szexuális együttlétet követően, minden előzmény nélkül a nő ütötte meg többször két fémcsővel a vádlottat, aki elvette tőle ezeket, majd az egyikkel döfködni kezdte a feleségét. A sértett a bántalmazás közben a földre került, az ütések jelentős része már ülő, illetve fekvő helyzetben érte. A vádlott végül a nő nyakára lépett, majd kezével a falnak támaszkodva – így egyensúlyozva – addig tartotta ott magát, amíg a sértett meg nem fulladt. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás során a védekezni próbáló sértett több mint félszáz sérülést szenvedett el, ezek többségét a fején. Az ütések olyan erejűek voltak, hogy az egyik fémcső a bántalmazás során derékszögben meghajlott. A sértett halálát azonban nem az ütések, hanem a fulladás okozta.

6 ÉV BÖRTÖNT KAPOTT

Erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék a vádlottat, ezért őt 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben az ügyészség eltérő minősítésért és súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa a törvényszék által megállapított tényállással és a vádlott által megvalósított cselekmény minősítésével, illetve az e körben kifejtettekkel minden egyetértett. A minősítés megváltoztatását célzó indítványok erre tekintettel eredményre nem vezethettek.

A másodfokú tanács a kiegészített súlyosító és enyhítő körülmények értékelése során arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvényszék által a középmértéket meghaladó 6 év tartamú szabadságvesztés törvényes és arányos büntetés. A tanács elnöke az indokolás során kifejtette, hogy a közügyektől eltiltás büntetést az erős felindulásban elkövetett (privilegizált) emberölés esetén nem kell kiszabni a vádlottal szemben, azonban nem értett egyet az elsőfokú bíróság azon rendelkezésével, mely alapján a terhelt a szabadságvesztés büntetéséből feltételes szabadságra bocsátható. Az egyenes szándékkal elkövetett élet elleni cselekmény esetén – még ha azt erős felindulásban is követik el – nem látott lehetőséget az ítélőtábla, hogy különös méltánylással biztosítsák a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét, így abból a vádlottat kizárta. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb