KözéletVideo365

Röszkei mustra

Munkájukat állandó éberség jellemzi. Itt nincs két egyforma műszak, minden nap újabb és újabb kihívások elé állítja a dolgozókat, sohasem lehet előre tudni, mivel találkoznak. Hatalmas rajtuk a felelősség. Ők gondoskodnak arról, hogy kiszűrjék, ha az országba, vagy az Európai Unió tagállamaiba illegálisan akarnak a határátkelőn behozni alkoholt, drogot, dohányt, fegyvereket és egyéb jogsértő terméket. Minden egyes lefoglalt fegyverrel, droggal hozzájárulnak, hogy a világ jobb hely legyen – akcióban a NAV röszkei pénzügyőreivel.

A röszkei határátkelőn, az EU kapujánál jártunk, ahol Pap Norbert pénzügyőr hadnagy és Bencsik Norbert pénzügyőr főtörzsőrmester munkájukon keresztül mutatják be izgalmas mindennapjaikat.

Reggel nyolc órakor érkeztünk a röszkei határra. A pénzügyőrök éppen vágatlan dohánnyal kitömött zsákokat cipelték be a raktárba, amely termék elkobzása ismeretlen eredete miatt fontos. Az ilyen termékről nem tudni mit tartalmaz pontosan, akár az egészségre is káros lehet.

SOKSZOR TAPASZTALJÁK: SEMMI SEM AZ, AMINEK LÁTSZIK

A raktárban különféle lefoglalt termékek egész sora volt felhalmozva. Pap Norbert pénzügyőr hadnagy és Bencsik Norbert pénzügyőr főtörzsőrmesterelmondták, gyakran semmi sem az, aminek látszik.Asörös hordó például égetett szeszt tartalmazott, de boros üvegekből sem épp rosé folyt, mint ahogyan a videófelvételen is elhangzott

GYANÚS!?

Mi alapján választják ki az egyenruhások az átvizsgálandó autókat? Mitől válnak gyanússá? Kiderült: kockázatelemzés alapján szelektálnak a járművek között, mely egy igen összetett folyamat. Azonosítanak, csoportosítanak, mérlegelnek, a többi meg maradjon szakmai titok. Egy biztos, az idegeskedő, nyugtalan sofőr azonnal gyanús lesz.

VÁKUMCSOMAGOLT RUHÁBA REJTETTÉK

A személyautó szerkezetében rendszeresen találnak csempészárut, de arra is volt már példa, hogy autóbuszon, vákuumcsomagolt ruhának álcázták a fegyvereket. A pénzügyőr hadnagy hozzátette: az utóbbi időben egyébként egyre több hadieszközt, valamint hozzájuk tartozó alkatrészeket, lőszereket foglalnak le.

HOGY A VILÁG EGY JOBB HELY LEGYEN…

“A felderítések bizonyítják, amikor csapatban dolgozunk, akkor eredményesebbek vagyunk. Persze egyénileg is megálljuk a helyünket, de a csapatmunka nagyon sokat számít” – mondta Bencsik Norbert pénzügyőr főtörzsőrmester.

Megfogalmazta továbbá: munkájában az motiválja, hogy jobbá tegye a világot.

“Minden megtalált fegyverrel, vagy kábítószerrel nemcsak a csempészt, de a tiltott árut is kivonjuk a forgalomból, ezzel pedig az embereknek is segítünk. Azt hiszem: minden gramm megállításával hozzájárulunk, hogy a világ jobb hely legyen. A fegyverekről már nem is beszélve. Behozatalukkal a kockázat nem más, mint az emberélet. Az élet védelménél, pedig semmi nem lehet fontosabb” – hangsúlyozta a főtörzsőrmester.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb