Közélet

Orbán Viktor: Hol a magyarok pénze? Attól tartok, Ukrajnában

Orbán Viktor két hét után ismét a Kossuth rádió vendége volt, ám ezúttal élőben, ráadásul Brüsszelből jelentkezett be, ahol az EU-csúcson vesz részt. A miniszterelnök meglehetősen mozgalmas éjszakán van túl.

A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy pénteken kora reggel a Kossuth Rádiónak ad interjút Brüsszelből. Pár órája pedig kiderült az is, hogy az Európai Tanács csütörtöki ülésén is akcióba lépett a lengyel kormányfővel együtt, nagy felbolydulást okozva ezzel.

HOVÁ TŰNT A PÉNZ?

A miniszterelnököt először arról kérdezték: kiderült-e, hogy „hová tűnt a pénz” Brüsszelben. Orbán Viktor azt mondta: “ma reggel tesszük fel ezt a kérdést. A tegnapi nap során, és tegnap éjszaka migrációs háború zajlott a tanácsteremben.” Mint mondta, „a migrációs csata” is intenzív volt, de igazából mindenki erre a vitára készül, méghozzá azért, mert korábban, a költségvetés elfogadásakor abban állapodtak meg, hogy nem lesz szükség újabb befizetésekre a tagállamoktól.”Ennek ellenére ez most mégis megtörtént. És most fenik a kést” – fogalmazott.

50 MILLIÁRD UKRAJNÁNAK

Emlékeztetett arra, hogy a bizottság bejelentette, elfogyott a pénz, és most újabb eurómilliárdokat kérnek a tagállamoktól. Hozzáfűzte, hogy az unió ebből 50 milliárd eurót Ukrajnának adna úgy, hogy nem tudják, mire ment el az eddig Ukrajnának adott 70 milliárd euró.

Állítása szerint mindeközben azt követelik a magyar emberektől, hogy töröljék el a rezsicsökkentést, ami elfogadhatatlan. A Bizottságnak most szerinte azokra a kérdésekre kell felelnie: hová lett a pénz, és ki a felelős azért, hogy a hétéves költségvetés elfogadás után 2-3 évvel a csőd szélére került az Unió? “Hol a magyarok pénze? Attól tartok, Ukrajnában” – tette hozzá a miniszterelnök.

NEM ARRA KELL PÉNZT ADNI, HOGY FOLYTASSÁK A HÁBORÚT

Orbán Viktor ezután arról beszélt, hogy az Európai Unióban minden máshogy alakul ehhez a helyzethez képest, de szerinte semmi esély nincs arra, hogy a Bizottságnak azt a törekvését elfogadják, hogy a tagállamok újabb összegeket fizessenek be. 

„Mi magyarok nem tudjuk elfogadni, nem adunk pénzt arra, hogy a bürökraták fizetését megemeljék, nem adunk pénzt Ukrajnának többet, amíg meg nem mondják, hova lett az eddigi pénz” – mondta. 

HÁBORÚ

Az interjúban szóba került az ukrajnai háború, és az ahhoz való európai hozzáállás is. Orbán Viktor szerint ennek két iskolája van. „Az egyiknek van hangja. A másiknak az enyémen kívül nincs” – fogalmazott. Mint mondta, az első iskola szerint, amit eddig a Nyugat csinált a háborúban, az jó, és így le lehet győzni az oroszokat. “Én meg azt mondom, hogy eltelt másfél év. Ezt csináltuk, amit csináltunk. Az eredmény zéró. Oroszországot nem győztük le, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól, nincs már pénzünk arra, hogy az ukránokat támogassuk” – mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, a jelenleg zajló ellentámadás is akadozik, és a fentiek fényében szerinte nincs más megoldás, mint a tűzszünet és a béketárgyalás. “Nem arra kell pénzt adni, hogy folytassák a háborút, hanem arra, hogy legyen béketárgyalás, de az unió most még nem ezt teszi” – fűzte hozzá. 

EURÓPA ÉS A MENEKÜLTEK

„Szerintem már a teljesítőképességünk határán vagyunk” – mondta, hozzátéve, attól tart, hogy az EU pénze azért tűnt el, mert olyan háborúra költötték, amelynek meg sem kellett volna történnie, és emiatt az uniós állampolgárok „jó okkal lázadoznak”.  A miniszterelnök szerint nemcsak az a baj, hogy az unió rossz célokra költi a pénzt, hanem hogy hiteleket is felvesz ehhez, amivel tovább tetézik a bajt. Orbán Viktor a migrációs vitáról elmondta, egyértelmű, hogy a Soros-család a migráció legnagyobb támogatója, és a mostani döntésen már érezhető Alexander Soros lenyomata, akiről nemrég derült ki, hogy Soros György örökségébe lép, és még aktívabb lesz a politikában.

Orbán Viktor azt is hozzátette az Index szerint, hogy már nyolc éve „vív háborút” a migráció kérdése miatt, és most az Unió arra akarja kötelezni Magyarországot, hogy több tízezres migránstáborokat építsenek fel. Arra a kérdésre, hogy az unió mért nem fogékony a szigorúbb határvédelemre, azt mondta, ennek számos oka lehet. Egyrészt vannak olyanok, akik összekeverik a vendégmunkások beengedését a migrációval, de azoknak a „hordáknak” a tagjaiból, amelyek Magyarországon is átvonultak, nem lesznek jó munkások. Mások pedig úgy látják, hogy el kell törölni a határokat. A kormányfő azt is hozzátette, Magyarország példája is mutatja, határozott fellépéssel meg lehet állítani a migrációt. „Nem Európában kell menekülttáborokat fölépíteni. Európán kívül kell tartani a migránsokat”, amíg el nem bírálják a kérelmeiket – szögezte le.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb