KözéletSmart Szeged

Képzett szakemberek nélkül nincs területfejlesztés: együttműködési megállapodást kötött Bányai Gábor és az SZTE

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónában érintett felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodást Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A kormánybiztos az esemény kapcsán kiemelte: jól képzett szakemberek nélkül nincs eredményes területfejlesztés.

HIVATALOSSÁ TETTÉK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST

Hivatalos formába öntötte Bányai Gábor kormánybiztos és a régióban érdekeltséggel rendelkező hét felsőoktatási intézmény az együttműködését, amely egymás munkájának támogatását jelenti a régió fejlődése érdekében. A pénteki aláírási eseményen a kormánybiztos köszöntőjében kiemelte, egy  terület fejlődése attól is jelentős mértékben függ, hogy mennyire tudják helyben kiképezni, és emellett helyben tartani a jövő szakembereit. E két szempont alapján a két fél adott, a felsőoktatás magas szintű oktatással a szakértő munkaerőt képzi, valamint tudományos és kutatási tevékenységével pedig az innováció révén járul hozzá a fejlődéshez. Ahhoz pedig, hogy ez a képzett munkaerő és ez a tudás helyben maradjon, a területfejlesztés teszi hozzá a maga részét.

A FEJLESZTÉSEK ELŐKÉSZÍTÉSÉBEN FONTOS SZEREPET JÁTSZIK A PARTNERSÉG

Az együttműködés elvi keretein túl, a kormánybiztos néhány konkrétumra is kitért. Az egyik, ezeknek a partneri megállapodásoknak a szerepe a fejlesztések előkészítésében, hiszen – ahogy mondta – a fejlesztési forrásokat kész tervekkel kell várni a hatékony pályázás érdekében. A kormánybiztos ebben is együttműködéséről biztosította az intézményeket.

FONTOS SZEMPONT A PÁRBESZÉD

Bányai Gábor elmondta, hogy a partnerség fontos szempontja a párbeszéd, amelyre ez a mostani együttműködés, most már formális keretek közt is hivatott. Így olyan, a zóna szempontjából fontos tudást, tapasztalatot és javaslatokat is adhatnak hozzá közösen az országos fejlesztéspolitikához, amely nagyban segíti a régió előre menetelét.

Az aláíráson részt vevő hét felsőoktatási intézmény,

  • az Eötvös József Főiskola,
  • a Gál Ferenc Egyetem,
  • a Kodolányi János Egyetem,
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem,
  • a Neumann János Egyetem,
  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  • és a Szegedi Tudományegyetem, ahogy a kormánybiztos kifejtette, stratégiai partnerséget vállal ebben a feladatban, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztésében.

Forrás és fotók: Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztosi Titkárság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb