Közélet

Eltörölte az Országgyűlés a Márki-Zay Péter-féle földadót

169 igen, 14 nem és 9 tartózkodás mellett a Parlament kedden úgy döntött, eltörli a földadót, valamint megtiltja, hogy a jövőben adót lehessen kivetni a termőföldre. Az új törvény szeptember 1-jén lép életbe.

Jogszabályban tiltotta meg keddi döntésével az Országgyűlés, hogy a településvezetők adóval sújtsák a termőföld-tulajdonosokat, a gazdákat. A módosításra azért volt szükség, mert Márki-Zay Péter 2023. január 1-jével földadót vetett ki Hódmezővásárhelyen – írja a Promenád24.

SZEPTEMBER 1-TŐL LÉP ÉLETBE

A helyi adókról szóló törvény több kormánypárti képviselő (Nagy István agrárminiszter, Jakab István MAGOSZ-elnök, Győrffy Balázs NAK-elnök, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó) által kezdeményezett, szeptember 1-jével életbe lépő módosítása kimondja, hogy a helyi önkormányzat, illetve polgármester nem vethet ki adót a termőföldre. Az Országgyűlés kedden délelőtt 169 igen szavazattal – 14 nem és 9 tartózkodás mellett – fogadta el a törvényt.

NÖVELNI AKARTÁK AZ ÖNKORMÁNYZAT BEVÉTELÉT

A botrány egyébként még tavaly robban ki, amikor Márki-Zay Péter elrendelte, hogy hektáronként tízezer forintos adót kell fizetniük januártól a négy hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak Hódmezővásárhelyen. A Márki-Zay Péter polgármester által előterjesztett és a városi közgyűlés által megszavazott rendelettel aktrák növelni az önkormányzat bevételét. Az új, helyi adónemet országosra duzzadt tiltakozás fogadta, a gazdák petíciót indítottak, Lázár János pedig egyenesen kuláküldözésnek nevezte a bevezetését.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb