Közélet

Szeged városa nem csak a kultúra, a tudomány és a gasztronómia területén, hanem az építészetben is remekel. Exkluzív interjú Hajós Tibor építésszel a csodás Pick Arénánál!

Szegeden épült fel az ország egyik legmodernebb, és egyben a legnagyobb  vidéki multifunkcionális csarnoka! Hajós Tibor mérnök barátunk a 2022-ben elnyert építőipari nívódíj miatt, múlt héten kihelyezte tábla előtt nyilatkozott nekünk. A régi SZEOL Stadion helyén felépült csarnok 2021 decemberében került átadásra.

Az építőipari nívódíj elnyerése csupán egy újabb mérföldkő az épület történetében, amit az elismerő dísztábla felavatása is alátámaszt. Az épület lenyűgöző tervezése és kivitelezése azonnal megkapta a szakma és a közönség elismerését, a technikai megoldásai pedig figyelemre méltóak.

A csarnok cölöpökre támaszkodó vasbeton vázas kialakítású, a tető 21-29 méter magasságban helyezkedik el, és acél rácsostartón nyugszik. Az épület 78 méter hosszú és 77 tonnás főtartóit speciális, 600 tonnás teherbírású lánctalpas daruval emelték a helyükre egy összehangolt csapatmunkával, amely a mérnökök precíz vezetésével zajlott.

Különösen figyelemre méltó, hogy a létesítményben a küzdőtereken a mobil lelátók betolásával két szabványos méretű kézilabda edzőpálya is kialakítható. Az utánpótlás-nevelés is fontos szerepet kapott a tervezésben, hiszen az épületben egy 1500 fős kiscsarnok mellett akadémiai kollégium részleg is helyet kapott. Mindez pedig megújuló energiából előállított távhővel fűtött, fenntarthatóságban is példaértékű.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a munkát, amelyet a csarnok létrehozásában a szegedi mérnöki csapat végzett. A közel száznyolcvan fős csapatot Hajós Tibor vezette, aki büszkén nyilatkozott nekünk: “Ez a projekt azért is különleges számomra, mert Szegeden sikerült tartani a mérnöki vezetést. Ez nem csak a szakma, hanem a város számára is nagy büszkeség. Mégis, itt, Szegeden alakítottuk ki a lehetőséget, hogy egy ilyen lenyűgöző és technikailag kifinomult épület létrejöhessen.” A teljes beszélgetést itt tudod megnézni:

Szeged büszkélkedhet ezzel a modern csarnokkal, amely nemcsak sportolási, hanem tanulási lehetőségeket is kínál az ifjú kézilabda játékosoknak. A mérnöki csapat hihetetlen munkájának köszönhetően, Szeged városa és a kézilabda szerelmesei egyaránt örülhetnek ennek a lenyűgöző létesítménynek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb