Közélet

Ösztöndíjak, mentorprogram és tehetséggondozás – stratégiai megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

A Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. kibővítette eddigi együttműködését. 2023. július 4-én az egyetem központi épületében írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében további közös kutatási és fejlesztési programokat hajtanak végre illetve az oktatás területén is fejlesztik a közös képzéseket – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem.

Mint kiemelték, a Szegedi Tudományegyetem törekszik a régió meghatározó gazdasági szereplőivel való partneri hálózatának folyamatos fejlesztésére. Ennek keretében új, stratégiai megállapodást között az intézmény és a Givaudan Hungary Kft., amely a Givaudan vállalat tagjaként Magyarország piacvezető ízesítőanyagokat gyártó vállalkozása. Az ízesítőanyag és illatanyag ipar piacvezető vállalataként a Givaudan egyedi és innovatív íz és illatanyagokat állít elő a megrendelői számára szerte a világon. A társaság székhelye és gyártóüzeme Csongrád-Csanád vármegyében található, amelynek Makóra telepítésében nagy szerepet játszott az egyetem közelsége is.

A TEHETSÉGGONDOZÁSRA IS NAGY FIGYELMET FORDÍTANAK

A Givaudan és az SZTE együttműködése majdnem egy évtizedes múltra tekint vissza.  A cég évente 6 hallgatót vesz fel gyakornoki programjába és 3 hallgatót részesít Givaudan Pro Talentis ösztöndíjban. A megfelelő humán erőforrás biztosítása érdekében, az intézmény a Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-program keretében a Pro Talentis Universitatis Alapítvánnyal együttműködve hirdet ösztöndíjakat. Az Alumni Mentorprogramban kilenc szemeszter óta vesz részt a Givaudan. Az SZTE Öregdiák Szervezete 2016-ban Alma Mater Díjjal jutalmazta a céget, továbbá jelenleg több mint 100 fő SZTE diplomás munkavállalót foglalkoztat. Az SZTE Karrier Irodával szoros partnerségben áll a Givaudan Hungary Kft., továbbá az SZTE által évente megrendezésre kerülő állásbörzék aktív résztvevője. Az intézmény jelentős hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, ennek megfelelően tehetséggondozó ösztöndíjat alapított. A cég 2015-ben az SZTE-n megrendezett Agrártudományi OTDK-t is támogatta. Ezt az együttműködést helyezték 2023. július 4-én új, stratégiai alapokra.

TEHETSÉGES SZAKEMBEREK MARADNAK A RÉGIÓBAN

A megállapodást Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint a Givaudan részéről Karkas Mihály, gyárigazgató és ügyvezető látták el kézjegyükkel.

“A Szegedi Tudományegyetem számára mindig öröm, ha a vármegye meghatározó gazdasági szereplőivel fejlesztheti partneri viszonyát. Bízom benne, hogy a közös oktatási, kutatási tevékenységeinknek köszönhetően több tehetséges szakembert tudunk a régióban tartani, a végzős hallgatóink számára versenyképes alternatívát mutatva, jelen esetben a Givaudannal. A régióban működő gazdasági ökoszisztéma csak így lehet hosszú távon nemzetközi mércével mérten is kiemelkedő és vonzó” – mondta el Dr. Fendler Judit, az együttműködési megállapodás aláírása előtt.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy minden meghatározó gazdasági szereplőnek és egyetemnek fejlesztenie kell magát azokon a területeken, amelyek a globális kihívásokra reagálnak. “Az energiaellátás vagy az élelmezés olyan kérdéseket vetnek fel a 21. században, amelyekre közösen kell megoldásokat találnunk és ebben kiváló partnerünk a Givaudan, hiszen olyan kísérleti fejlesztéseken és gyakorlati kutatásokon tudunk együtt dolgozni, amelyek válaszokat adhatnak ezekre az égető kérdésekre. Az, hogy az SZTE a friss QS nemzetközi rangsorban ismét Magyarország legjobb egyeteme lett, annak is köszönhető, hogy olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Givaudan” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb