Közélet

Rétvári Bence: 800 ezer forint lehet a magyar pedagógusok átlagbére 2025-re

A magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet 2025-re – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány közösségi oldalán kedd délután, az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadását követően megosztott videóban.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a legfontosabb kérdés a pedagógusok béremelése, majd közölte: a költségvetés idén és jövőre is 10-10 százalékos béremelést előlegez meg, de nem ez a kormány terve, hanem 75 százalékos fizetésemelés 2025-ig.

“Erre a béremelésre akkor kerül sor, hogyha Brüsszel mondvacsinált okokkal nem tartja vissza a Magyarországnak jogszabályok szerint járó forrásokat”

– hangoztatta az államtitkár, aki hozzáfűzte: ekkor a legnagyobb pedagógus-béremelésre kerülhet sor, és 2025-re a magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet.

Rétvári szerint az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadásával a pedagógusok saját életpályát kaptak. Az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy a jogszabály megteremti a nagyarányú fizetésemelésnek az alapjait, a szabadságok mértéke 46-ról 50 napra nő, a maximális heti tanóraterheltség pedig az eddigi 22-26-ról fix 24 órára változik.

Az Országgyűlés kedden 134 igen, 60 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt a kormány kezdeményezésére. A törvény alapján a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból 2024. január 1-jével átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, változik az óraszámuk és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb