Közélet

Gulyás Gergely szerint Botka László képes felelősen gazdálkodni és megfelelően kormányozni, míg Karácsony Gergely nem, csődbe vitte Budapestet

Szerdán kiszivárgott egy levél, mely szerint augusztusra csődbe mehet Budapest, mivel jelentős, 90 milliárd forintos hiány is lehet a költségvetésében. Erről is kérdezték ma Gulyás Gergelyt a Kormányinfón, aki szerint Budapest kiváló állapotban volt, amikor Karácsony átvette, most pedig csődbe megy, miközben más ellenzéki polgármesterek, mint Botka László képesek felelősen gazdálkodni és kormányozni a városukat, Szegedet.

Sok százezres nagyváros van, amit ellenzéki politikusok vezetnek, ezek a városok viszont nincsenek hasonló helyzetben. Felmerülhet-e a főpolgármesternek akár büntetőjogi felelőssége? – tette fel a kérdést a mai Kormányinfón a Hírlap újságírója, mivel azok a hírek röppentek fel, hogy Budapest augusztusra csődbe mehet.

A TÖRVÉNYEKET MINDENKINEK BE KELL TARTANI

Gulyás Gergely azt mondta, hogy “szomorúsággal figyelem, és a jogállam leépülésének tartom azokat a fejleményeket, amikor esélyes elnökjelölteket, akár polgármestereket büntetőjogi eszközökkel akarnak visszatartani attól, hogy hatalomra kerülhessenek vagy választást nyerhessenek. Több ilyen országra is tudnánk példát mondani, szerintem ez nem helyes. Az viszont biztos, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani és a politikusok, főpolgármester, polgármester, országgyűlési képviselők, miniszterek sem állnak a törvény felett. Ezért nekem nincs okom azt feltételezni a főpolgármesterről, hogy a törvényeket ne tartotta volna be, egy dologban biztos vagyok, hogy Budapest kiváló állapotban volt, amikor átvette annak vezetését Karácsony Gergely” – mondta Gulyás Gergely.

FELELŐS GAZDÁLKODÁS SZEGEDEN

A miniszter itt azt is kiemelte, hogy Budapestnek akkor több mint 200 milliárdos tartaléka volt, jelentősen nőttek az adóbevételek, és most pedig a város csődben van. “Mondjuk, Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével nem voltunk, és valószínűleg nem is leszünk már egy pártban, de soha olyan, hogy Szeged a fizetőképtelenség határára került volna, vagy csődbe ment volna nem volt, ez fel sem merült. Én is úgy gondolom, hogy vannak olyan városvezetők, akik képesek felelősen gazdálkodni és kormányozni a városukat, de ilyen felelős gazdálkodás Budapesten nem zajlott. Hogy ezért ki, és milyen mértékben felel, és annak milyen jogi vonatkozása van, az az én kompetenciámat meghaladja” – mondta Gulyás Gergely, majd az újságíró arra is rákérdezett, hogy mindez azért lehet-e, mert Karácsony Gergelyre hatást gyakorol Gyurcsány Ferenc, míg Szeged polgármesterére nem? Erre azt felelte a miniszter, hogy matematikai tény, hogy Karácsony csak akkor tud döntést hozni, ha Gyurcsánnyal egyeztet.

Mutatjuk, miről volt még szó a Kormányinfón:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb