Közélet

Most történik: 40-50 külföldi tűzoltóautó vonul végig az M5-ösön, Szeged felé (frissítve, fotók, videó)

Vagy 40-50 külföldi tűzoltóautó vonult csütörtökön reggel 9 óra környékén az M5-ös autópályán, Szeged felé, Kiskunfélegyházánál – tudtuk meg Viktor olvasónktól. A tűzoltóautók valószínűleg a határra mennek, hiszen az Európai Unió négy Canadair tűzoltó repülőgépet küld Franciaországból és Olaszországból, valamint három tűzoltócsapatot Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából a görögországi erdőtüzek megfékezése érdekében.

Viktortól fotókat is kaptunk a hosszú konvojról, nagyon köszi értük!

NAPOK ÓTA TŰZVÉSZ PUSZTÍT GÖRÖGORSZÁGBAN

Négy napja tűzvész pusztít Athén környezetében, tegnap reggel pedig Rodoszon is tűz ütött ki. A tűz a görög fővárostól délkeletre és nyugatra lévő települések lakóépületeiben okozott károkat, a lakókat evakuálásra szólították fel. Az elhúzódó száraz időjárás után az erős szelek különösen nagy veszélyt jelentenek a régióra, ezért Görögország keleti részein és az Égei-tengeri szigeteken a legmagasabb, 4-es szintű erdőtűzriasztás van érvényben.

Görögország egyébként kedd reggel aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja a katasztrófákra és vészhelyzetekre adott válaszintézkedéseket. Az EU Copernicus szolgálata a görög polgári védelem kérésére az érintett területek műholdas vészhelyzeti megfigyelését is biztosítja, és kárfelmérést végez az attikai régió több területén. A bizottság továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a görög hatóságokkal a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központon keresztül, és készen áll arra, hogy szükség esetén további segítséget mozgósítson – írja a hirado.hu.

FRISSÍTVE: OLVASÓNK A HELYSZÍNEN TARTÓZKODIK

Cikkünk megjelenését követően Andi olvasónk jelentkezett szerkesztőségünknek. Mint írta, a tűzvésszel pont szemben nyaralnak, és riasztást is kaptak. A következő fotókat küldte (nagyon köszi), amiket a napokban készített:

Videón keresztül pedig így festett a helyzet:

@szeged365

Félelmetes! Így fest a görög tűzvész, a másik oldalról… Andi olvasónk videója!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Beszámolója szerint tegnap még nagy füstöt láttak, ami a fotókon is látszódik, azonban ma még egyelőre tiszta a helyzet. Egy kis hamut még így is sodort a víz hozzájuk:

Fotók: Weather News Greece/Yannis Kemmos

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb