Közélet

Kijött a rendelet, újabb dohányterméket tiltanak be hazánkban

2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által tavaly elfogadott új irányelvet, amely kimondja, hogy tilos olyan hevítéses dohánytermékeket forgalmazni, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Az erről szóló, Orbán Viktor által aláírt rendeletet július 6-án hirdették ki a Magyar Közlönyben.

Technikailag ez nem egy új uniós rendelet, hiszen a változást a már meglévő, 2014-ben elfogadott dohányirányelvben is előrevetítették. A lényeg az, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni, ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához. Kivételt képeztek viszont ez alól a hevítéses dohánytermékek, de csak addig, amíg azok piaci részesedése nem érte el a 2,5 százalékot. Mivel ez bekövetkezett, az Európai Bizottság lépett is.

EDDIG CSAK ÚJ DOHÁNYTERMÉK KATEGÓRIA LÉTEZETT

Az uniós tagállamoknak 2023. július 23-áig van idejük arra, hogy kihirdessék az átültető jogszabályokat, amit a magyar kormány bő két héttel hamarabb megtett. Mivel Magyarországon az eddig hatályos jogszabályban csak új dohánytermék kategória létezett, ezért első körben a kormány definiálta a hevített dohánytermék fogalmát a mostani rendeletben, amely úgy szól: olyan, az új dohánytermék-kategóriába tartozó termék, amelyet nikotin és más vegyi anyagok kibocsátása céljával hevítenek, amely kibocsátást a felhasználó belélegzi. A kormány tulajdonképpen arról rendelkezett, hogy az ízesítéssel kapcsolatos szabályok alól már ne képezzen kivételt a hevített dohánytermék.

2024 ŐSZÉTŐL TŰNHETNEK EL VÉGLEG EZEK A TERMÉKEK

Ugyan az uniós irányelvet valóban 2023. október 23-ától kell alkalmazni, a jogszabály a nagyobb horderejű változtatások korábbi átültetése során tapasztalt logikát követi, azaz megfelelő felkészülési időt ad minden szereplőnek, 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról. A rendelet ugyanis kimondja, hogy a hamarosan már tilalom alá eső termékeket „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.”

ÁTÁLLÍTJÁK A GYÁRTÓKAPACITÁST

Információk szerint mivel 2024 őszéig kell kiüríteni a raktárakat, bár nem feltétlen lesz minden korábbról ismert termék elérhető, a dohánygyárak úgy állíthatják be a gyártókapacitást, hogy ne maradjon rajtuk túl sok áru, de próbálják azért lefedni a piacot a határidőhöz legközelebbi időpontig. A 24.hu piacra rálátó forrása szerint ez azért megnyugtató a szereplőknek, mert a régi készletek visszavételére nincs felkészülve a rendszer és az ellátási lánc, ami problémákat okozhatott volna.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb